Comisia Europeana a stabilit componenta Grupului de Experti in Istoricul Creditului, anunta www.conso.ro. Organismul, care va functiona, in mare, ca un birou de credit pentru toate bancile din tarile membre ale Uniunii Europene, va facilita contractarea de credite transfrontaliere. Romanii ar putea avea astfel un acces mai facil la credite de la bancile care activeaza in afara granitelor Romaniei, in contextul in care institutiile de credit respective vor putea verifica mai usor trecutul de plata al clientilor romani.

„Accesul institutiilor financiare la informatiile privind istoricul de creditare al clientilor este crucial pentru dezvoltarea unor piete competitive“, a declarat comisarul european pentru Piata interna si servicii, Charlie McCreevy.

El a specificat ca accesul institutiilor la datele clientilor va avea un impact benefic asupra consumatorului. Acestia vor avea posibilitatea de a alege din mai multe oferte si, in consecinta, pot beneficia de costuri mai scazute.

Citeste si:

Infiintarea grupului de experti face parte dintr-un proiect mai amplu al Uniunii Europene care vizeaza simplificarea accesului populatiei din statele membre la servicii bancare. Aceasta idee a fost concretizata si intr-o directiva europeana care va trebui aplicata de toate bancile din UE pana cel tarziu la finele anului 2010. Actul normativ, care reglementeaza mai multe aspecte ale creditarii populatiei in tarile Uniunii Europene, se refera la creditele de consum cu valori cuprinse intre 700 si 10.000 de euro, exceptand imprumuturile cu garantii reale.

Printre altele, bancile vor fi obligate sa ne prezinte formula de calcul al comisionului de rambursare anticipata. De asemenea, valoarea in bani a acestui comision nu va putea fi mai mare decat suma ramasa de plata ca dobanda.