Potrivit raportului anunturiparticulari.ro, in luna iulie cresterea cea mai mare a ofertei a fost inregistrata la apartamentele cu 4 camere unde proprietarii au scos spre inchiriere un numar de 118 imobile. Numarul de oferte a crescut cu 17,4% pentru apartamentele cu trei camere si cu 14,4% pentru garsoniere. Cea mai mica fluctuatie a ofertei a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu doua camere unde numarul imobilelor scoase la inchiriere de particulari a crescut cu doar 8,8%.

In ciuda cresterii ofertei, chiriile au ramas constante fata de luna trecuta. Cea mai mare fluctuatie a pretului mediu solicitat de proprietari a fost scaderea cu 4,5% pentru apartamentele de patru camere.

Raportat la ultimele 14 luni numarul de oferte de inchirieri a crescut spectaculos. Astfel, fata de aprilie 2007, in iulie 2008 erau cu aproximativ 85% mai multe oferte de inchirieri pe piata. Numarul de garsoniere destinate inchirierii a fost in iulie cu 83% mai mare decat in aprilie 2007. La apartamentele de doua camere cresterea e de 81% iar la patru camere de 78%. Pentru apartamentele de trei camere oferta s-a dublat ajungand la un numar de 437 de imobile scoase pentru inchiriere in luna iulie.

Preturile chiriilor au ramas constante in ultimele luni, in special pe segmentul apartamentelor de 1, 2 si 3 camere, care sunt si cele mai cautate. Comparativ cu luna octombrie 2007, cand s-a inregistrat un maxim al preturilor ca urmare a cererii foarte mari, in iulie 2008 preturile au crescut in medie cu 10% pentru garsoniere si apartamentele de 2 camere iar la patru camere au scazut cu circa 10%.

Citeste si:

Lipsa finantarilor de pe piata genereaza reducerea tranzactiilor de proprietati in apartamentele vechi din Bucuresti va duce la cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor. Acest lucru reuseste sa compenseze cererea mare de pe piata, dar in scurta vreme numarul spatiilor scoase la inchiriat va atinge plafonul maxim. In aceste conditii si pe baza datelor anterioare, tendinta crescatoare a chiriilor se va pastra, arata raportul anunturiparticulari.ro.

In septembrie se asteapta o crestere a preturilor, datorata cererii foarte mari create de inceperea anului universitar. Dupa cele doua luni de varf traditionale - septembrie si octombrie - va urma o scadere moderata, dar preturile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual.

Statistica reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate doar de persoanele particulare in toata presa scrisa centrala si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Numarul de oferte reprezinta numarul de oferte noi aparute pe piata si nu reprezinta numarul tuturor ofertelor existente pe piata.