Numarul de unitati locative noi la vanzare in zona de est a Bucurestiului ajunge in prezent la 14.215, iar pana la sfarsitul anului 2008 este asteptata livrarea a 1.811 unitati locative in 11 proiecte rezidentiale, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Media City.

Pentru anul urmator sunt anuntate 6.639 de unitati repartizate in 16 dezvoltari rezidentiale iar in anul 2010 sunt promise 3.065 de livrari.

Din studiul Media City a reiesit ca lucrarile ce se deruleaza, in prezent, in aceasta zona sunt efectuate, in general, pe terenuri achizitionate in anii precedenti la preturi mult mai mici, ceea ce le permite inca dezvolatorilor sa construiasca in conditii de profitabilitate.

Reprezentanti Media City considera ca sub noile conditii de creditare este posibil ca bancile sa nu-si mai asume riscul unor investitii, mai ales daca proiectele sunt de mari dimensiuni. Astfel, dezvoltatorii se gasesc in situatia de a reinvesti o parte semnificativa din profiturile realizate din proiectele anterioare, devenind astfel proprii lor finantatori.

"Dezvoltatorii vor continua sa activeze pe piata imobiliara din Romania atata timp cat isi conserva o marja de profit din vanzare de peste 30%", a declarat directorul general Media City, Andrei Sandu.

Spre exemplu, pentru un proiect rezidential in Oltenitei pe o suprafata de 12700 mp, evaluat la aproximativ 1200 euro/mp, prin PUZ s-a obtinut un CUT de 5 (CUT - coeficient de utilizare al terenului - n.red.). Astfel, incidenta pretului terenului in metrul patrat construit este de 250 euro/mp, ceea ce le va permite dezvoltatorului si agentului de vanzare fixarea unui pret de vanzare mic, care sa incurajeze decizia de achizitie.

Conform studiului pentru zona de est, preturile sunt inca rentabile pentru dezvoltator si de asemenea pentru cumparator, care are de ales intre achizitionarea unui astfel de apartament si un apartament amplasat intr-un imobil vechi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.