Evolutia firmelor romanesti din prima jumatate a acestui an arata ca in constructii si comert se obtin performante mai bune decat in servicii sau industrie.

Din datele raportate de Institutul National de Statistica (INS), referitoare la cifrele de afaceri realizate in primul semestru al acestui an, reiese ca in constructii si comertul cu autovehicule se regasesc cele mai performante firme. Afacerile acestora au crescut, in medie, cu 33,2%, respectiv cu 28,5% in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2007.

La polul opus se gasesc companiile din industria extractiva si din domeniul productiei bunurilor de uz curent (unelte de mana, scule si dispozitive), ale caror cifre de afaceri au scazut cu 4,9%, respectiv cu 4,4% in primul semestru.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in primul semestru cu 16%, comparativ cu perioada similara din 2007, potrivit INS. Avansul provine atat din vanzarea de produse nealimentare, sector care a crescut cu 18,9%, cat si din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, in acest caz majorarea fiind de 12,8%.