A salvat vieti si a distrus casnicii, a creat un nou limbaj si genereaza anual miliarde de euro pentru companiile de telefonie mobila. Vorbim bineinteles despre Short Message Service (SMS).

Prima persoana care a scris si trimis un mesaj pe 3 decembrie 1992 este un inginer din Marea Britanie.

Numele lui este Neil Papworth, si avea 22 de ani la vremea respectiva. El lucra pentru compania franco-britanica de IT, Sema Group. El s-a folosit de computer pentru a trimite mesajul prin reteaua Vodafone, si l-a trimis colegului lui, Richard Jarvis, care avea un mobil Orbitel 901.

Primul mesaj continea textul “Merry Christmas” (Craciun Fericit). Jarvis nu a putut sa trimita un mesaj de raspuns deoarece telefoanele mobile nu puteau sa transmita mesaje scrise inca.

Nokia a rezolvat problema in 1993 cand a scos primul sau telefon mobil. La inceput, mesajele scrise transmise intre telefoane reprezentau un serviciu anexa ratuit, pana cand in 1994 cand Vodafone a lansat un serviciu de alerte prin sms care se platea.

Cu toate acestea, mesajele-text au explodat cu adevarat in 1995, dupa inventarea tehnologiei textului predictiv (T9). In februarie 2001, un miliard de sms-uri se transmiteau lunar in marea Britanie, la pretul de 10 penny / pe mesaj. Un sms are o marime de doar 128 biti. Daca s-ar converti la aceeasi valoare, un CD de 650 de MB ar fi costat 60.000 de lire.

Limita de 160 de caractere a SMS-ului a dus la aparitia unui nou fel de limbaj: "great" a devenit "gr8", "before" a devenit "b4", "by the way" a devenit "btw" si asa mai departe.

Limba engleza se pare ca va rezista asaltului sms-urilor, deoarece in anumite tari precum Spania, Finlanda si Olanda, numarul sms-urilor trimise de Craciun scade de la an la an. De exemplu in Ajunul Craciunului 2011, in Finlanda s-au trimis doar 8,5 milioane de sms-uri, fata de 10,9 milioane cate fusesera trimise cu un an mai inainte.

Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

Acest lucru se datoreaza faptului ca au smartphone-urile au ajuns sa domine piata telefoniei mobile, iar smartphone-urile vin cu aplicatii (WhatsApp) care ofera gratuit serviciul mesajelor text.

Asta nu inseamna ca SMS-urilor vor disparea. Companiile de telefonie mobila au castigat 500 de miliarde de dolari de pe urma lor pana acum si se preconizeaza inca un trilion de dolari profit pentru viitorii sapte ani, scrie businessinsider.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.