Muzeul londonez National Portrait Gallery a actionat in justitie enciclopedia online Wikipedia, acuzand-o ca a folosit peste 3.000 de imagini apartinand galeriei, fara acord, potrivit "La Tercera".
Americanul Derrick Coetzee a descarcat peste 3.300 de imagini de inalta rezolutie de pe site-ul galeriei si le-a incarcat pe site-ul enciclopediei electronice. National Portrait Gallery l-a amenintat pe Coetzee ca vor ajunge la tribunal pentru incalcarea drepturilor de autor, insa Fundatia Wikimedia se apara prin dreptul de a utiliza imagini ale caror drepturi de autor le considera expirate.

Cele doua parti ar putea fi mai interesate de un pact decat de un proces, deoarece in cazul unui proces, ambele ar avea de pierdut. Daca National Portrait Gallery ar pierde procesul, ar ramane fara drepturile de autor pe care le reclama asupra celor 60.000 de imagini digitale de pe site-ul galeriei. Wikimedia in schimb, daca ar pierde procesul, ar trebui sa plateasca galeriei londoneze pentru 3.300 de cazuri de incalcare a drepturilor de autor.

Cazul nu se refera la opera originala reprodusa, ci la munca depusa pentru a crea imagini de inalta calitate. Un proces asemanator din SUA s-a finalizat printr-o decizie a tribunalului: "copierea fotografica a operelor de arta din domeniul public nu face subiectul drepturilor de autor, deoarece nu este vorba de originale". Marea Britanie insa, are alte legi, iar acest tip de reproduceri sunt protejate de drepturi de autor.

National Portrait Gallery sustine ca, desi imaginile reproduc opere care nu mai au drepturi de autor, fotografiile merita acest drept, deoarece e vorba de munca de calitate si de o puternica investitie financiara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.