Business 2 Iulie 2009 19:42
In goana dupa aparate mai mici si mai capabile am lasat in urma foarte multe artefacte intermediare. De la primul radio la primul mp3 au trecut zeci de ani de evolutie, lucru vizibil doar in expozitii ale colectionarilor.
Radio-ul este inventia care ne-a introdus intr-o epoca a progreselor tehnologice de care ne bucuram din plin astazi, fiind la fel de fascinant la 124 de ani de cand Edison si-a inregistrat patentul. Undele radio, cele care ne-au aratat, de exemplu, ca internetul poate sa fie wireless, sunt omniprezente, iar impactul pe care il au asupra perceptiei pe care o avem asupra lumii este imens. Chiar daca nu mai credem in radio la fel de mult ca in 1938 cand ascultatorii emisiunii lui Orson Wells in care acesta citea "Razboiul lumilor", fictiunea lui H.G. Wells, au fost convinsi ca planeta a fost invadata de martieni, o vizita la muzeul aparatelor pe care nu le mai foloseste nimeni este o oprire obligatorie a oricarui contemporan.



Cu ocazia sarbatoririi a 60 de ani de la aparitia primului aparat de radio romanesc, "Radio Popular", Muzeul National de Istorie a devenit gazda unei expozitii de radio-uri. Vedeta in jurul careia colectionarii din Romania si-au adus de-acasa aparatele cu care se mandresc a fost Popular-ul, chiar daca majoritatea hardware-ului prezent era de productie germana, olandeza sau japoneza. Zona "dead media" e foarte slab reprezentata, in afara de siteurile colectionarilor, cu prezenta zero pe internetul .ro, chiar daca nostalgiile ne sunt legate mai degraba de electronicele pe care le-am folosit decat de cele pe care le indesam prin buzunare. Pasiunea pentru piesele pe baza de galena, aproape analogice, lampile si circuitele, majoritatea inca functionale, care ne-au distrat bunicii si parintii, ar trebui cultivata.

Vazand, din spatele geamurilor care inrameaza obiectele in contexte istorice, aparate care nu ne mai sunt de folos pentru ca le-am inlocuit cu altele mai rapide, cum am evoluat de la gramofon la mp3-playere, ne putem intreba cum ne-a influentat tehnologia. Trecand de la o replica 1:1 a fonografului inventat de acelasi Edison pana la volatilele mp3-uri, de la ceara la banalul laser, ne dam seama ce castigam si ce pierdem in cursa noastra. Prin colectii de "dead media", putin raspandite si rar vizibile public, putem observa etapele tehnologice prin care trecem cu viteza accelerata, miniaturizarea si folosirea microcircuitelor fiind doua tendinte mereu reprezentate.

La fel cum peste zeci de ani ne vom minuna vazand rutere antice si PC-uri in forma de cutii, inestetice dar folositoare, si ne vom intreba cum se descurcau oamenii de azi cu tastaturi, fara ca nano-device-uri sa le citeasca gandurile si inregistreze visele, tratam radio-urile ca obiecte de muzeu.

Radio-ul romanesc a intervenit tarziu, ca productie locala, in istorie, dar si-a scris capitolele emotionale in istoria personala a fiecaruia, fie ca e vorba de nelipsitul Gloria sau de incercarile socialiste de a face un receptor FM/AM portabil, care ni se par, cu iPod-ul in buznar, rizibile.

Printre piesele expuse in filmuletul de mai sus s-au numarat atat gramofoane maiestuoase care pot invarti si astazi o placa de ebonita, de aproape 10 ori mai grea deca una de vinil, fie His Masters Voice, fie Electrecors, cat si raritati absolute, cum ar fi, pentru ca si monarhia e o specie de "dead media", aparatul folosit la inregistrarea proclamatiei Regelui Mihail I la 23 august 1944.

Pasionatii sau nu de electronice isi vor regasi fetisuri printre aparatele prezente, fie ca e vorba de casetofoane produse de Bang&Olufsen in anii 80, premiate pentru design-ul minimalist sau de gadget-uri care, pe langa ca inregistreaza audio si au un mini-afisaj monocrom au si functionalitate de pix. Mi-au lipsit, ce-i drept, nouazecistele casetofoane cu led-uri, made in China ca de altfel 99% din electronicele pe care le folosim, dar nostalgia mi-a fost compensata de un hidos casetofon romanesc, Cosmic, cu butoane din cel mai comunist plastic si folosind spatiul in nuante de gri.

Din celebrarea primei reusite comerciale in materie de radio-uri romanesti, chiar daca zeci de ani mai tarziu, cum ne-am obisnuit ca natie daca tot am lipsit din peisajul media mai mult de un sfert de secol, a facut parte si impartirea unui sticker cu "Popular"-ul, care se bucura in vremurile sale de glorie de succes printre toate clasele sociale.

Generatiilor viitoare, nascute cu Project Natal si complet native intr-un univers in care realitatea e augmentata non-stop cu virtual, li se va parea complet nenatural, de exemplu, sa atinga un iPhone ca sa dea telefon sau ca sa acceseze o aplicatie. La fel de ciudate li se vor parea stick-urile USB, probabil cel mai raspandit produs popular dupa Biblie, sau interfetele in care computerul e mai mult decat un meniu interactiv, fie el cu avatar de profesor, guru sau gheisa. Ca sa intelegem de ce ne fascineaza atat de tare tehnologia, la fel de mult ca si cablurile, si cat de rapizi sunt pasii evolutivi la care ne obliga, expozitii de genul celei intitulate "De la radio la mp3", chiar daca mp3-ul nu a prea fost prezent, sunt de neratat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.