Microsoft ofera 250.000 de dolari recompensa celui care il va gasi pe programatorul care a reusit, prin intermediul unui worm, sa afecteze peste 12 milioane de computere in ultimele patru luni.
"Mesajul nostru este foarte clar: autorul a provocat daune semnificative clientilor nostri si vom face tot ce putem ca sa fie arestat", a declarat George Stathakopulos, reprezentant al Microsoft Trustworthy Computing Group, citat de BBC.

Dupa ce luna trecuta a infectat, in doar patru zile, peste 9 milioane de PC-uri, virusul Downadup/Conficker e considerat de cei de la Microsoft instrumentul unui atac impotriva companiei.

Downadup, specializat pe sisteme de operare din familia Windows, profita de vulnerabilitatile de securitate ale PC-ului si reuseste sa treaca de setarile retelelor cu ajutorul unui generator de parole. Odata instalat in computerul-victima, worm-ul dezactiveaza actualizarile antivirusului instalat si firewall-ul si, reusind sa se cloneze pe carduri de memorie sau pe stick-uri USB, se raspandeste extrem de usor.

Faptul ca majoritatea computerelor infectate fac parte din intraneturi detinute de corporatii e un motiv in plus pentru ca Microsoft sa perceapa agilitatea si agresivitatea acestui virus ca fiindu-le adresate. Reprezentanti ai companiei sustin ca nu s-au mai confruntat din 2004 cu o raspandire atat de rapida a unui worm. In 2005, ca sa-l identifice pe autorul lui Sasser, virus care a facut ravagii la vremea respectiva prin sistemele de operare Windows, gigantul software a oferit aceeasi suma drept recompensa: 250.000 de dolari. Daca atunci "vanatoarea de vrajitoare" a dus la arestarea programatorului, autorii altor trei virusi (Blaster, MyDoom si Sobig), celebri pentru exploatarea slabiciunilor PC-urilor, nu au fost niciodata prinsi.

Programatorii antivirusului F-Secure urmaresc evolutia Downadup inca de la inceput, ei speculand ca tara de origine a virusului este Ucraina si avertizand ca numarul de computere atacate zilnic este in crestere. Tarile cele mai afectate sunt China, Rusia si Brazilia, aproximativ 41% dintre IP-urile care trimit requesturi in numele Downadup provenind de acolo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.