Pacalelile cu discounturi, site-urile false de caritate sau facturile false pe e-mail sunt doar cateva dintre cele mai frecvente amenintari informatice intalnite in aceasta perioada si semnalate de specialistii Trend Micro.

Sezonul cumparaturilor de Craciun si Anul Nou poate costa utilizatorii de computere mai mult decat isi imagineaza, pentru ca exact aceasta perioada este de maxim interes si pentru infractorii din mediul online, avertizeaza un comunicat al companiei de securitate informatica Trend Micro.

Specialistii companiei avertizeaza utilizatorii care folosesc Internetul in aceste saptamani sa fie foarte atenti la diferitele amenintari informatice precum virusii, troienii, incidentele de tip phishing, dar si numeroasele modalitati prin care se incearca furtul de identitate.

Trend Micro atrage atentia asupra unui numar de 10 amenintari informatice ce vor fi intalnite frecvent in aceasta perioada:

10. Pacaleli cu discounturi

Reducerile si promotiile la diverse produse sunt un prilej potrivit pentru autorii de malware sa determine utilizatorii sa acceseze linkuri care conduc catre site-uri malitioase si sa introduca in aceste pagini date cu caracter personal. Informatiile sunt colectate de catre infractori cu scopul de a obtinere fonduri prin utilizarea lor.

9. Site-uri de caritate false

Donati bani pentru Crucea Rosie! Ajutati victimele uraganului Katrina! Numeroase astfel de mesaje pot fi utilizate de catre infractori pentru a atrage utilizatorii sa doneze pe site-uri care nu sunt legitime. De obicei, spammerii trimit mesaje cu linkuri catre astfel de site-uri asteptand ca utilizatorii generosi sa le acceseze si sa doneze. „Exista insa si site-uri absolut legitime de donatii unde poti sa iti folosesti cardul in siguranta. As recomanda un plus de atentie mai ales la linkurile primite prin email sau mesagerie instant”, explica Alexandru Molodoi, CTO la GECAD NET.

8. Felicitarile electronice

Felicitarea electronica este deseori folosita de spammeri si de catre autorii de malware pentru a determina utilizatorii sa acceseze linkuri care duc catre site-uri infectate sau pentru a colecta adrese de e-mail. La acest tip de atac se apeleaza indeosebi de sarbatori cand utilizatorii sunt obisnuiti sa primeasca felicitari electronice. „Este posibil chiar ca un mesaj de la o persoana cunoscuta sa fie periculos si este, de asemenea, posibil ca mesajul primit in email sa apara ca provenind de la o persoana cunoscuta, dar sa nu fi fost trimis de pe adresa acesteia de email”, avertizeaza Alexandru Molodoi.

7. Publicitate malitioasa

Nu toate mesajele publicitare sunt legitime. Infractorii din mediu online incearca sa exploateze dorinta utilizatorilor de a cumpara cadouri la un pret mai bun in aceasta perioada din an si folosesc cateodata spatiile de publicitate online pentru a atrage utilizatorii catre pagini infectate. Modulele de publicitate sunt amplasate, de obicei, pe website-uri cu trafic mare precum Google, Expedia.com si chiar MySpace.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.