2008 a fost unul incarcat cu evenimente pentru gigantul Microsoft, printre care anuntul de plecare a lui Bill Gates, discutiile de preluare a rivalului Yahoo, imbunatatirea sistemului de operare Vista, tehnologia cloud, lansarea Windows 7 si atragerea tehnologiilor open source.

In orice era a schimbarii, este normal sa existe multe stiri care sa sublinieze tensiunea si dificultatea, precum si alti factori care indica viitoarea directie si stabilesc noua viziune pentru gigantul Microsoft, scrie InformationWeek.

Compania se lupta sa gaseasca o pozitie sigura dupa ce dominatia gigantului IT a fost inlocuita de un viitor mult mai incert, in care competitia vine din partea tehnologiei open source, a web-ului si a altor mecanisme de acest fel. Vechii lideri sunt acum dati la o parte, in timp ce noii jucatori si ideile lor incep sa isi arate influenta.

Asadar, cele mai importante 10 evenimente Microsoft din 2008 nu pot fi ignorate in lumea IT:

1. Plecarea lui Bill Gates

In 2008, au avut loc multe schimbari de management in cadrul Microsoft, incepand cu fondatorul Microsoft si unul dintre cele mai influente persoane din industria IT&C. La sfarsitul lunii iunie, Gates anunta ca se retrage din functia de director general al Microsoft, companie pe care a fondat-o in 1975, impreuna cu prietenul sau din copilarie, Paul Allen.

Dupa 33 de ani la Microsoft, Gates va deveni presedintele companiei si va lucra cu jumatate de norma.

"Nu va exista nicio zi in viata mea in care sa nu ma gandesc la Microsoft si la lucrurile minunate pe care le face", a declarat Gates, care si-a sters lacrimile in timp ce un grup de salariati s-a ridicat in picioare si l-a aplaudat.

Ballmer, coleg al lui Bill Gates inca din timpul facultatii, s-a emotionat atunci cand a incercat sa descrie impactul lui Gates asupra companiei si asupra societatii in general.

2. Tranzactia cu Yahoo

Povestea inceputa cu 10 luni in urma de a achizitiona toata sau o parte din Yahoo s-a produs dupa ce Microsoft a inaintat o oferta de 44,6 miliarde dolari pentru site-ul de cautari cu scopul de a intari cautarea online si pozitia sa in publicitatea online. La acea data Yahoo a respins oferta de preluare ostila facuta de Microsoft, motivand ca suma este prea mica.

Ulterior, Yahoo anunta ca ia in calcul fie o alianta cu Google, fie una cu AOL. De asemenea, compania de Internet a initiat discutii cu News Corp. ca alternativa la Microsoft. Miliardarul Carl Icahn, unul dintre actionarii influentii din cadrul Yahoo, ameninta ca va lansa o lupta prin strategia “proxy campaign”, care consta in convingerea actionarilor sa foloseasca drepturile de a instala o noua conducere care sa sprijine propunerea de preluare facuta de Microsoft.

Dupa ce Google a iesit din acordul de publicitate cu Yahoo care a fost impiedicat de Comisia Americana Antitrust, iar Jerry Yang a demisionat din functia de CEO a companiei de Internet, Microsoft, in urma declaratiilor facute de directorul executiv Steve Ballmer, are in vedere cumparare diviziei de cautare si publicitate a Yahoo.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.