Gigantul isi doreste ca providerii din SUA sa favorizeze serviciile Google prin instalarea de servere si acordarea de latimi de banda dedicate.

O ancheta realizata de reporterii Wall Street Journal a scos la iveala faptul ca Google are planuri serioase in directia incalcarii pactului de neutralitate a retelei. Acest principiu (sprijinit, pana acum, de Google) presupune, printre altele, egalitate la accesul diferitelor serviciile online, democratie a broadband-ului care ar fi serios amenintata de initiativa Google de a-si acorda prioritate de banda in cazul serviciilor pe care le ofera.

Proiectul OpenEdge, constand intr-un parteneriat intre Google si providerii majori, parteneriat in urma caruia serviciile Google ar beneficia de o latime de banda dedicata exclusiv si de servere speciale, a pus pe foc presa internationala, raspunsul oficial nelasandu-se mult asteptat. Vag, reprezentantii Google au venit cu o explicatie in care sustin ca intentia lor consta in oferirea de servere "in colocatie", servere care ar procesa doar cache-uri de YouTube, specificand clar ca fisierele media respective nu beneficiaza de o prioritate de transfer deosebita. Chiar daca spun adevarul, cei de Google incearca, prin incercari de acest fel (din fericire, amendate imediat de media) sa obtina un control asupra calitatii serviciilor sale, control care ar afecta, oricum, concurenta.

Pentru netateanul de rand schimbarea s-ar traduce intr-o functionare superioara a streaming-ului de pe YouTube sau a gMail, de exemplu, crescand in mod evident loialitatea fata de brandul Google. Pentru arhitectura retelei la care suntem cu totii conectati, insa, schimbarea se traduce intr-o tentativa a Google de a impune, fortat si progresiv, un monopol asupra serviciilor sale, net superioare altora care nu ar beneficia de un canal de comunicare dedicat. Unul dintre principiile de functionare a internetului, posibilitatea ca oricine sa se conecteze la o retea unica, cu drepturi egale cenzurabile doar de de statele totalitare, este grav afectat de initiative de acest tip.

Materialul celor de la Wall Street Journal aminteste si de declaratiile recente ale presedintelui american proaspat-ales, Barack Obama, referitoare la cum internetul, fiind cea mai deschisa retea din istorie, trebuie sa-si respecte principiile de la care a pornit initial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.