Garda Financiara amendeaza firmele care nu si-au trecut pe pagina de Internet adresa sediului social, codul fiscal si capitalul social. Explicatia: comisarii iau prime in functie de cuantumul amenzilor.
Dorel Ioja si Stefan Dinu, comisari la Garda Financiara Bucuresti, au efectuat pe 15 octombrie 2008 un control „operativ si inopinat“ la o firma din Capitala, care se ocupa cu comertul de tevi. Dupa ce au luat la puricat toate actele firmei si nu au gasit nici o neregula, tema controlului fiind „respectarea regulilor de comert“, cei doi comisari au descoperit, intr-un sfarsit, o incalcare a legii. „Societatea detine o pagina de Internet proprie, care nu contine informatiile prevazute de Legea 31/1990, in sensul ca pagina de Internet a societatii nu contine informatiile referitoare la forma juridica a societatii, adresa sediului social, numarul din Registrul Comertului, Codul Unic de Inregistrare si nici capitalul social“, se arata in procesul-verbal.

Concluzia controlului: „Fapta descrisa constituie contraventie“ si a fost sanctionata operativ cu 2.500 de lei.

In legatura cu articolele in baza carora a fost amendata firma, acestea spun ca „in orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert“, firmele trebuie sa faca publice aceste date. Legea nu face referire expresa la pagina de Internet, ceea ce inseamna ca reprezentantii Garzii Financiare au adaptat expresia „prospect si alte documente intrebuintate in comert“. „Pe mine cand m-au amendat, mi-au aratat niste hartii in care figura si pagina de Internet. Ca sa nu ma mai complic, am platit amenda“, a declarat pentru Cotidianul Lucian Daineanu, administratorul firmei amendate. Ca sa fie categorici, cei doi comisari au precizat in procesul-verbal ca delictul constatat are „caracter de continuitate in perioada februarie 2008-15.10.2008“. „Teoretic, caracterul de continuitate e atunci cand ai fost controlat, ti s-a cerut sa remediezi greseala si ai primit avertisment. Iar cand esti controlat a doua oara si nu ai indreptat greseala, atunci esti amendat. Eu am fost amendat din prima, pentru o chestie banala pe care am remediat-o intre timp. Ei m-au intrebat pur si simplu de cand am pagina de Internet. Le-am aratat documentele din care reiesea ca am pagina de Internet din februarie. De aceea au trecut ei in procesul-verbal acea perioada“, explica Lucian Daineanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.