Inseparabila de computer timp de 40 de ani, in ciuda numelui sau “nerespectabil”, cutiuta de control dezvoltata de americani simte astazi in ceafa rasuflarea rece a noii generatii de touchscreenuri.

Cand Doug Engelbart si echipa sa de la Institutul de Cercetare Stanford din California au proiectat un sistem de control pentru computer inghesuit intr-o cutiuta de lemn, cu rotite implantate in pantece, unul dintre cercetatori l-a botezat “mouse”, scrie “The Guardian” . “Ne gandeam ca atunci cand va iesi in lume va avea un nume mai respectabil. Dar nu a fost sa fie”, a evocat mai tarziu Engelbart.

Mouse-ul a fost prezentat pentru prima oara omenirii pe 9 decembrie 1968, in San Francisco, iar saptamana viitoare, Doug Engelbart, acum in varsta de 83 de ani, se va intoarce la Stanford pentru a sarbatori 40 de ani de la acest eveniment.

Si asta chiar daca nu s-a bucurat niciodata de drepturi de autor pentru inventia sa, brevetul sau expirand chiar inainte de izbucnirea revolutiei tehnologice care a facut din computer si mouse un tandem inseparabil.

In prezent insa, cutiuta de control da piept cu o competitie acerba. Laptopurile, care nu folosesc mouse-uri, sunt apreciate tot mai mult de oamenii in miscare. Iar iPhone-ul de la Apple si dispozitivul Wii de la Nintendo pentru sistemul de touchscreen si senzorii de miscare. Mai mult, HP pregateste un TouchSmart PC fara mouse, iar Microsoft a investit milioane de dolari in computerul Surface, gandit sub forma unei masute de cafea ce raspunde la gesturile naturale ale mainii si la obiecte fizice.

“Ma indoiesc ca vom mai folosi mouse-ul peste 40 de ani. Vor mai rezista patru sau cinci ani, dar vor mai arata oare ca modelele standard de acum? Incepem sa descoperim sisteme tot mai complexe si mai intuitive de control, iar mouse-ul va fi lasat in urma”, se pronunta analistul britanic Steve Prentice, de la Gartner Research.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.