Dupa Dacia, Elba Timisoara si Kraft Foofd, inca doua multinationale, Nokia si Michelin, au anuntat ieri ca trimit in somaj un numar considerabil de angajati, in contextul crizei internationale.

Nokia trimite 100 de oameni in somaj tehnic

Nokia Jucu a trimis ieri peste 100 de oameni in somaj tehnic, aceasta fiind prima masura de comprimare a activitatii, chiar la patru zile dupa ce reprezentantii Nokia Romania il asigurau pe presedintele Basescu ca nu este afectata de criza economica.

Marti, oamenii ce trebuiau sa intre in tura de dimineata, adica 104 angajati, au fost anuntati ca vor intra in somaj ethnic, potrivit Clujeanul. Ei erau angajati de doua firme subcontractoare Nokia si lucrau la banda, adica la asamblarea de telefoane mobile. Conform purtatorului de cuvant al Nokia Jucu, Monica Alb, acestia nu sunt considerati angajati ai Nokia.

Gigantul Michelin trimite mii de angajati acasa

Fabricile detinute de Michelin in Romania isi vor opri lucrul incepand cu 12 decembrie si vor relua activitatea in ianuarie, urmand ca in afara zilelor de sarbatori legale muncitorii sa fie trimisi in somaj tehnic.

Management-ul companiei franceze Michelin, al doilea producator de anvelope din lume, a spus intr-un comunicat de presa ca aceasta decizie vine pe fondul scaderii vanzarilor de anvelope la nivel global.

Michelin are trei fabrici in Romania, una la Floresti si alte doua la Zalau (Silvania si RomSteel Cord). In cazul fabricii de la Floresti, productia se indreapta majoritar in Statele Unite ale Americii, o piata puternic afectata de criza financiara


Unda crizei de prelungeste la Dacia

Situatia a aproximativ 600 de angajati de la uzina de automobile Dacia care lucreaza cu contracte de munca pe perioada determinata va fi discutata in luna decembrie, cand administratia va stabili daca le va prelungi sau nu contractele acestor muncitori, informeaza NewsIn.

Chiar daca administratia uzinei a precizat in mai multe randuri ca nu se pune problema unor disponibilizari, purtatorul de cuvant de la Dacia, Silviu Sepciu, a declarat marti ca la sfarsitul anului se va discuta daca vor fi prelungite cele aproximativ 600 de contracte.

Contractele a circa 600 de muncitori, dintr-un total de 2.800 de angajati temporar, expira la 31 decembrie 2008. Pe parcursul anului 2008, uzina Dacia a transformat 960 de contracte pe perioada determinata in contracte pe perioada nedeterminata, 100 dintre acestea urmand sa fie puse in aplicare chiar in luna decembrie, a mai spus Sepciu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.