Tehnologia GPS ar putea fi folosita de autoritatile din Statele Unite, in mod curent, ca instrument impotriva infractionalitatii, scrie presa americana.
Sistemele de pozitionare globala (GPS), impreuna cu asa-numitele "cutii negre" instalate la fabricatie, pastreaza autoturismele de ultima generatie sub o monitorizare continua. Ele ar putea, astfel, sa ofere dovezi pentru pozitionarea unui suspect la locul crimei, desfiintarea unui alibi, urmarirea unui suspect, localizarea victimelor, monitorizarea infractorilor eliberati si demonstrarea vinovatiei intr-un accident.

Cu toate ca aparatorii drepturilor omului sustin ca folosirea tehnologiei GPS in acest mod este un amestec mult prea mare in viata personala, autoritatile americane, in special politistii, au utilizat-o deja cu succes in multe anchete si procese finalizate deja pe teritoriul SUA.

Tehnologia GPS se poate si intoarce, insa, impotriva oamenilor legii. Un exemplu in acest sens este cazul unui sofer american caruia i-a fost anulata amenda pentru depasirea limitei de viteza, dupa ce datele inregistrate de sistemul sau GPS au contrazis acuzatiile politistilor.

Sistemele GPS inregistreaza rutele pe care s-a deplasat utilizatorul, inclusiv detalii ca ziua si ora, informatii care, daca nu sunt sterse, le pot fi de un real ajutor investigatorilor.

"Cutiile negre", care sunt incluse in dotarile standard la ultimele masini, au scopul de a inregistra viteza, franarile, semnalizarile si alte detalii ale modului de condus, oferind astfel anchetatorilor posibilitatea de a afla cauzele producerii accidentelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.