In noiembrie 1983 Bill Gates anunta ca a incheiat lucrul la Windows 1.0. Posesorii de PC-uri vor mai astepta, insa, pana in 1985 pana sa se poata bucura de "Ferestre".

Fata de Windows oricine nutreste un fel de sentiment. Fie ca-i urasti si scrii numele companiei ca hackerii, window$, fie ca vorbesti in citate din activitatea lui Bill Gates, la un moment dat cel mai bogat geek al planetei, inventia tocilarului miliardar te-a ajutat sau te-a incurcat.

90% dintre sistemele de birou IBM in vanzare in 1984 suportau noul sistem de operare de la Microsoft, bazat nu pe linii de cod (va mai amintiti MS-DOS-ul?) ci pe ferestre cu care faceai fix ce vroiai. Faptul ca intrau pe o piata de nisa, un computer costand, in epoca, cam cat o masina, pe care se pliau, ca si compatibilitate soft/hardware, in proportie de 90%, I-a ajutat curand sa transforme versiunea 1.0 intr-un clasic. Dar nu si intr-un bestseller, pentru ca Apple lansase, inca din ianuarie 1984, o forma de Macintosh, cu 50.000 de unitati vandute in primele trei luni, iar urmatoarea versiune de W@indows, 2.0, nu avea sa fie disponibila mai devreme de 1987.

Sistemul de operare celebrat de majoritatea bloggurilor importante care se dedica noilor tehnologii, pornind de la un articol Wired, punea la dispozitie oricarui "computerist" un vast, pentru acea vreme, pachet de aplicatii, majoritatea lor avand ca tinta mediul business: MS-DOS Executive, Calendar, Cardfile, Notepad, Terminal, Calculator, Clock, Reversi, Control Panel, PIF (Program Information File) Editor, Print Spooler, Clipboard, RAMDrive, Windows Write si Windows Paint. Toate, operabile cu mouse-ul si fara sa necesite sa stii programare sau navigare text in structuri de directoare.

La multi ani, Windows! Asteptam sa ne surprinzi cu 7-le! Daca nu, ne vom transforma toti PC-urile in masini cu mar pe ele, incepand de aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.