Peste 500.000 de conturi bancare online si carduri de credit si debit ale unor companii din mai multe tari ale lumii, inclusiv din Romania, au fost compromise de un troian. Rusii sunt principalii suspecti.
RSA, firma ce securizeaza retelele companiilor din topul Fortune 500 (clasamentul celor mai mari companii publice americane dupa cifra de afaceri), detecta in februarie 2006 troianul Sinowal, caracterizat drept “unul dintre cele mai avansate instrumente de infractiune create vreodata”, arata un comunicat de pe blogul firmei.

De atunci, virusul a infectat si a furat datele de login a 270.000 de conturi bancare online si ale altor 240.000 de carduri de credit si debit ale unor institutii financiare din numeroase tari ale Americii de Nord, Europei, Asiei si Americii Latine. Rata sa de atac a crescut considerabil din martie pana in septembrie anul acesta, timp in care troianul a afectat mai mult de 100.000 de conturi.

Potrivit BBC, in aprilie 2007, cercetatorii de la Google au descoperit sute de mii de pagini virtuale suspecte in acest sens, in timp ce firma antivirus Sophos a raportat pentru 2008 peste 6.000 de pagini noi infectate zilnic sau o data la 14 secunde.

Printre statele europene afectate de Sinowal se numara si Romania, insa chiar si numarul companiilor-victima autohtone este confidential. “Putem confirma ca unele afaceri romanesti au fost tintite si ca au fost capturate informatii. Cu toate acestea, nu putem furniza cifre, pentru a proteja securitatea si intimitatea celor afectati”, a specificat intr-un mail pentru Cotidianul David Seuss, unul dintre responsabilii cu presa ai RSA.

Firma americana subliniaza in comunicat ca, dupa aproape trei ani de investigatii, se stiu foarte putine in legatura cu sursa acestui troian, dar ca exista unele presupuneri cum ca ar izvori din Europa de Est sau de la “infamul Russian Business Network” (RBN - grup de crima organizata pe Internet), bine pitit prin ungherele webului. “Informatiile noastre confirma faptul ca Sinowal a avut legaturi puternice cu RBN in trecut, insa cercetarile arata ca gazda acestuia se poate sa se fi schimbat si sa nu mai aiba legatura cu RBN”, continua comunicatul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.