FBI a facut peste 90 de arestari anul acesta, dupa ce a trimis in Romania agenti specializati pentru a combate atacurile electronice impotriva institutiilor financiare si retelelor comerciale, informeaza NewsIn.

"Am reusit sa transmitem mesajul ca facem parte toti din economia globala si ca adesea exista victime si in tara lor", a declarat seful diviziei de infractiuni electronice al politiei federale americane, Shawn Henry.
Henry a vorbit despre colaborarea serviciului pe care il conduce cu serviciile omologe din Marea Britanie, Turcia, Rusia, Canada si Romania.

Infractiunile informatice comise de hackerii din Romania au prejudiciat, in anul 2008, mai multe companii si persoane fizice din Europa si SUA, cu circa 150 de milioane de dolari, potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Practic, in momentul de fata, hackerii romani sunt printre cei mai de temut din lume, suma de 150 de milioane de dolari reprezentand, de fapt, doar jumatate din pagubele reale, in opinia serviciilor secrete din tara noastra.

In anul 2007, compania de securitate Symantec (Internet Security Threat Report) a publicat un raport in care romanii ocupau locul 1 la "phishing" in Europa si locul 3 in topul mondial. Raportul preciza si ca aproape 50 la suta dintre atacurile de "phishing", inregistrate in a doua perioada a anului 2007, la nivel european, au fost lansate de romani.

Potrivit oficialulilor FBI, infractiunea electronica a afectat si Wall Street, dar nu aceasta este la originea actualei crize a sistemului financiar. Totusi, companiile au pierdut zeci de milioane de dolari din cauza atacurilor informatice.

Internet Crime Complaint Center, la a carui gestionare contribuie FBI, a intregistrat peste un milion de plangeri de la infiintarea sa, in 2000. Circa 20.000 de asemenea plangeri sunt depuse lunar, a spus Henry.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.