Banca Nationala a Romaniei sarbatoreste aniversarea a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu prin baterea, in scop numismatic, unei monede de aur cu greutatea de 31,103 grame si valoarea nominala de 500 de lei.

Pretului unei asemenea monede este de aproape 6.000 de lei.

Aversul monedei prezinta, de sus in jos, stema Romaniei, suprapusa partial peste valoarea nominala - 500 lei; o carte deschisa, asezata pe o cununa de lauri, pe paginile careia se gasesc: portretul din 1869 al lui Mihai Eminescu si cateva semnaturi ale poetului.

Reversul prezinta, in centru, casa memoriala de la Ipotesti, in care a copilarit Eminescu si portretul din 1885 al acestuia, inconjurate de un cerc dublu corespunzator celui de pe avers. La exterior moneda prezinta inscr'+'iptiile in arc de cerc „MIHAI EMINESCU” - sus, „160 ANI DE LA NASTEREA POETULUI” - jos, „1850” - la stanga si „2010” - la dreapta.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare, iar pretul de vanzare este de 4.980 lei, exclusiv TVA. In final, incluzand si valoarea TVA, pretul unei monede ajunge la 5.926 lei.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea numismatica dedicata aniversarii a 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.