Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus in sedinta de luni nivelul dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 6,5%. Acest nivel al dobanzii cheie este un minim istoric. Niciodata, de la adoptarea modelului de politica monetara ce se axeaza pe tintirea inflatiei, dobanda nu a fost stabilita atat de jos.

BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,5 la suta pe an, de la 7,0 la suta, incepand cu data de 30 martie 2010, scrie Wall-Street.ro.

Ce insemna pentru populatie si firme acest lucru? In primul rand, ieftinirea creditelor, deoarece coborarea ratei dobanzii cheie vizeaza micsorarea dobanzilor pentru creditele oferite de bancile comerciale. In al doilea rand, va duce si la micsorarea dobanzilor aferente conturilor de economii, pentru ca, in general, bancile comerciale mentin dobanzile pasive (n.r. dobanda unui depozit) sub cele active (n.r. dobanda unui credit) pentru a-si asigura si un profit minim.

Daca ar fi sa luam in calcul si faptul ca romanii au economisit in 2009 circa 30 de miliarde de lei, sau ca avem alocate circa 2,6 miliarde de euro - bani din fonduri europene,dar si ca seful FMI tocmai le-a recomandat tarilor est-europene sa ia in calcul si alte modele de crestere economica, si nu faptul ca cele bazate pe consum, precum a avut si Romania in ultimii ani, ne putem gandi ca BNR doreste sa le dea romanilor posibilitatea sa investeasca.

De ce? Pentru ca ieftinirea creditarii, cel mai probabil nu le va fi accesibila celor ce vor sa o foloseasca exculsiv pentru consum, deoarece in cele mai multe dintre aceste cazuri, persoanele nu corespund "profilului" solicitat de banci. Astfel, sansele ca aceste persoane sa inapoieze intreaga valoare a creditului, plus dobanzile aferente, este redusa. Asa ca, cea mai plauzibila varianta ramane ieftinirea creditatii pentru stimularea antreprenoriatului si a investitiilor.

Totodata, potrivit Realitatea TV, masura adoptata de BNR este menita sa protejeze contul comercial al Romaniei de la o apreciere brusca a leului pana sub 4 lei/euro, care ar ieftini prea mult importurile in detrimentul exporturilor si ar adanci deficitul comercial.

"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale", se arata in comunicatul emis de Banca Centrala, luni, dupa sedinta Consilului de Administratie al BNR.

Citeste si:
BNR a crescut dobanda de politica monetara la 2%
BNR a crescut dobanda de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.