Primele de asigurare la risc pentru Bulgaria si Serbia au urcat brusc vineri pana la niveluri maxime ale ultimelor luni, dupa ce unii analisti occidentali au catalogat aceste tari ca fiind "vulnerabile" la difucultatile bugetare ale Greciei.

In cazul Bulgariei, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni, de 270 puncte de baza, potrivit platformei CMA Datavision. La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 270.000 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani, arata Bloomberg, citat de NewsIn.

Pentru Serbia, prima ceruta de investitori pentru obligatiunile in valuta ale Serbiei a crescut cu 23 puncte de baza.

Cauza principala a fost un comentariu al unui analist al Royal Bank of Scotland (RBS), Timothy Ash, care a sustinut vineri ca bancile elene, ce controleaza 30% din sistemul bancar in Bulgaria si 15% in Serbia, ar putea repatria bani din aceste tari daca se vor confrunta cu un "deficit de lichiditate" in Grecia, tara confruntata cu o grava criza bugetara.

"In conditiile in care Grecia este in centrul atentiei in prezent, atentia pietei se indreapta in mod inevitabil spre riscurile de contagiune in regiune", a afirmat Timothy Ash, intr-o nota de cercetare.

De asemenea, economistul Matteo Ferrazzi de la grupul bancar italian Unicredit a dat un semnal similar, sustinand ca Serbia si Bulgaria pot fi "vulnerabile" la o scadere a investitiilor din partea companiilor grecesti.

Grecia a incheiat 2009 cu un deficit bugetar de 12,7% din produsul intern brut (PIB) si cu o datorie publica de 113% din PIB, niveluri care au ingrijorat pietele financiare. Miercuri, Comisia Europeana a decis sa plaseze Grecia sub supraveghere, in urma situatiei bugetare critice a acestui stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.