Care vor fi cele mai bune optiuni pentru investitii personale in 2010? Wall-Street a analizat mai multe domenii cheie care pot aduce castiguri atractive: imobiliarele, bursa, fondurile mutuale, forexul, depozitele, produsele unit-linked, dar si obiectele de arta.

Cererea de opere de arta plastica pe piata romaneasca a crescut in 2009, pe masura ce romanii cu venituri mari si foarte mari au inceput sa priveasca arta ca pe o investitie profitabila pe termen lung.

Reprezentantii casei de licitatii Artmark au declarat pentru Wall-Street ca randamentul anual mediu al pietei romanesti de arta in ultimii 15 ani a fost de 27,04%, mai mare decat randamentul anual mediu al investitiei in aur, terenuri ori valori mobiliare romanesti. In primele noua luni din 2009, randamentul mediu a fost de 39,92% (fata de aceeasi perioada a anului anterior), ceea ce reprezinta o crestere anuala a randamentului, in perioada de criza financiara, cu 6,8%.

"Nu am nici un motiv sa cred ca, in 2010, randamentul va cobori sub cel mediu anual al perioadei anterioare, situat putin sub 30%, dar nici ca va urca mai mult decat a facut-o deja, circa 7 procente. Probabil ca 35% este ceea ce va rezulta din calculele finale ale anului 2009", adauga Dan Tudor, coordonatorul proiectului tudor-art.com.

In acest context, reprezentantii casei de licitatii Artmark au observat ca investitorii care s-au orientat catre piata de arta la sfarsitul lui 2008 au devenit preocupati sa cunoasca mai bine obiectul investitiei, pe parcursul anului 2009, rafinandu-si continuu alegerile. Cererea de lucrari de arta a devenit, astfel, una mai exigenta, axata pe pictura "de patrimoniu" – opere realizate de artisti romani consacrati, ale caror creatii sunt incluse in colectiile muzeelor din tara si strainatate – dar si pe lucrari de arta contemporana.

In viziunea specialistilor casei de licitatii Artmark, anul 2010 va fi unul al recordurilor. Piata va continua sa creasca, intr-un ritm mai accelerat insa decat in 2009, imprumutand cel mai posibil, din caracteristicile pietei de licitatii de arta europene, tendinta reflectata in orientarea catre arta contemporana: "Pentru 2010 ne asteptam la o dezvoltare fara precedent a acestui segment de piata, care are cel mai mare raport de apreciere, avantajul putand fi cu mult mai ridicat decat in cazul lucrarilor artistilor consacrati".

Mai multe scenarii de investitii pentru 2010
cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.