Demarat acum aproximativ patru saptamani, programul "Prima Casa" continua sa tina capul de afis in ceea ce priveste piata imobiliara. Atat potentialii clienti, cat si bancile intrate in program asteapta feedback-ul gerenat de aceasta initiativa guvernamentala.
Chiar daca numarul institutiilor bancare inscrise in program nu este de neglijat, pana in prezent doar 3 banci ofera posibilitatea unui calculator de rate online, iar Guvernul se poate lauda cu aproximativ 30 de credite oferite romanilor. Cum se explica numarul mic de credite acordate? Reprezentantii Alpha Bank pun acest fapt se seama duratei procedurilor.

"Perioada in care se incheie un contract de creditare, din momentul in care clientul vine la o banca si pana la data finalizarii tranzactiei, este cuprinsa intre doua saptamani si o luna. Astfel, explicatia unui volum relativ redus de credite acordate pana acum rezida in durata medie de analiza si, ulterior, aprobare a creditului, corelata cu data la care a debutat Programul Prima Casa. Alpha Bank Romania a acordat primul credit prin Programul Prima Casa, in valoare de 30.000 euro. Clientul este o persoana tanara, sub 30 de ani, care a achizitionat cu acest credit un apartament cu o camera. In acest moment, alte doua cereri se afla in curs de aprobare", au declarat reprezentantii bancii, potrivit Eurometropola.

Cat despre viitorul acestui program, reprezentantii Alpha Bank sunt optimisti.

"Tinand cont de faptul ca in primele aproximativ patru saptamani de la inceperea programului am avut solicitari de peste 17 milioane euro, iar aceasta cifra este in crestere, estimam ca pana la finalul acestui an, sau chiar mai repede, sa cerem suplimentarea plafonului de 68,4 milioane euro, cota alocata de catre FNGCIMM".

Incepand de astazi, creditul ipotecar "Prima Casa" poate fi accesat si de la una din principalele banci intrate in program, BCR. Astfel, pentru un credit de 50.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este in acest moment de 265 euro. Mai exista un comision de acordare de 0,5% aplicat la valoarea creditului si un comision de evaluare de 300 de lei + TVA, ambele percepute o singura data. In functie de profilul de risc al fiecarui solicitant, banca accepta pana la 4 coplatitori. [BCR intra oficial in Prima Casa. De luni incepe creditarea]

Totul despre programul "Prima Casa"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.