Business 20 Mai 2009 16:19
Guvernul ar putea lua masura supraimpozitarii profitului daca bancile comerciale din Romania nu vor respecta intelegerea initiala cu statul roman si isi vor retrage liniile de finantare, a declarat premierul Emil Boc.
"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum cand vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa "Robin Hood", de supraimpozitare a profiturilor", a declarat Boc la postul public de radio.

El a precizat ca nu are deocamdata semnale ca bancile intentioneaza sa retraga liniile de finantare ca urmare a diminuarii rezervelor minime obligatorii.

Boc spera ca, incepand cu lunile iunie-iulie, sa de "dezghete" creditarea, avand in vedere ca, dupa 24 mai, intra in vigoare unele reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei care vor permite relansarea creditarii. Premierul a spus ca Executivul ar putea lua masuri pentru reluarea creditarii in Romania, pentru a sprijni IMM-urile, fara a preciza despre ce este vorba.

Premierul a subliniat faptul ca "vremea creditului cu buletinul pentru consum este inca departe", iar creditarea se va relua in principal pentru IMM-uri, investitii in constructii si agricultura.

Banca Nationala va lasa la dispozitia bancilor comerciale circa 800 de milioane de euro saptamana viitoare, ca efect al deciziei Consiliului de Administratie de a reduce de la 40% la zero nivelul rezervelor pentru pasivele cu o scadenta mai mare de doi ani.

Potrivit Wall-Street, liniile de finantare de la bancile mama din Grecia si Austria catre bancile romanesti s-au redus cu 2,293 miliarde euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009, in timp ce capitalurile proprii ale subsidiarelor romanesti respective au scazut cu 472 milioane euro, arata datele BNR.

Cotidianul aminteste ca la sfarsitul lunii martie, FMI a obtinut acorduri scrise de la noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, invitate la Viena, care s-au angajat sa mentina finantarile acordate Romaniei si sa garanteze participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale. In scrisoarea semnata, bancile-mama sustineau: „Realizam faptul ca este atat in interesul nostru comun, cat si al Romaniei ca toate institutiile vizate sa isi asume in mod concertat angajamentele privind mentinerea nivelului expunerii fata de Romania”.

Totusi, se pare ca s-ar fi incalcat deja intelegerea de la Viena dintre cele noua banci straine care detin cele mai mari institutii de credit din Romania si FMI. Potrivit unor surse guvernamentale, „unele banci straine, altele decat cele franceze, au tras sume din Romania, nu mari, dupa acordul de la Viena”, iar acest lucru a determinat Guvernul „sa le arate pisica”, pentru ca altceva nu poate sa faca. Ieri a avut loc la Bruxelles o intalnire intre reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene, ai BNR si ai bancilor, care sa „adanceasca” (formularea ii apartine lui Isarescu) acordul de la Viena. Potrivit unor surse bancare, s-ar semna acorduri cu fiecare banca in parte, pe baza acordului initial, dar intalnirea nu s-a terminat pana la inchiderea editiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.