Controalele nu se vor domoli cu "ocazia" impozitului forfetar, asa cum a promis ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Ba mai mult, agentii economici vor fi fugariti pe strazi de o noua specie: comisarul de Garda Financiara in uniforma. El va putea opri masini in trafic si va putea legitima cetatenii care aduc a evazionisti. Despre aceste lucruri si altele, Cotidianul si Business Standard au stat de vorba cu seful Fiscului, Sorin Blejnar.
  • Cu cat se vor diminua controalele din momentul aplicarii impozitului forfetar?
  • Eu provin din control (Blejnar a fost comisar general al Garzii Financiare - n.red.) si, de cand m-am instalat pe scaunul ANAF, am intensificat controalele. In nici un moment nu ma gandesc ca societatile comerciale sa nu mai fie verificate atunci cand intervine acest impozit minim. Intr-un fel voi incerca sa reduc anumite controale. Cred ca am reusit in trei luni sa reduc niste controale stupide. Acelea facute pe bulevarde fara nici o documentare in spate. Eu vreau sa fac o analiza de risc inainte sa ma duc la o verificare. Nu vreau sa fac controale de urmatoarea maniera: Garda Financiara, astazi verificati Bulevardul Libertatii!

  • Pai cam asa s-a facut pana acum.
  • Intr-o oarecare masura… am putea crede ca s-a facut pana acum chestia asta. Ce pot sa va spun este ca in ultimii trei ani, cat am lucrat la Garda Financiara, chiar si din pozitia mai joasa pe care o aveam am incercat sa directionez controalele catre niste domenii sensibile, sa fie temeinice, nu catre cazuri in care controlorul bifeaza ca a dat o amenda, iar contribuabilul zice "a venit iar Garda si a dat amenzi. Am scapat, mai vine o data la sfarsitul anului si gata".

  • Puteti garanta ca de acum incolo firmele nu vor mai avea cum sa zica "Garda nu iese pe usa fara sa dea amenda"?
  • As putea garanta punandu-va la dispozitie activitatea mea de comisar cu functie de executie, din 2000 pana in 2005, cand am fost avansat comisar adjunct. Mai mult de jumatate dintre verificarile pe care le-am facut nu s-au finalizat cu aplicarea de amenzi. In parte, n-am gasit deficiente. Si, daca n-am gasit, n-am cautat nod in papura firmei, pentru ca rolul Fiscului nu e sa dea amenzi, ci sa scoata la suprafata elementele gri si negre din economie. Cealalta parte, care de asemenea n-a primit amenzi de la mine, cred ca si-ar fi dorit sa primeasca. Nu le-am mai dat pentru ca faptele erau atat de grave incat depasisera contraventia si s-au oprit pe masa PNA-ului de la vremea aceea. Sigur, eu nu-i pot controla pe toti. Sunt 10.000 de controlori. Abuzuri au fost, sunt si vor mai fi.

Cine se asaza pe scaunul asta si spune ca intr-o luna, un an sau un mandat intreg reuseste sa termine cu aceste chestiuni este un demagog. Vrem sa sporim puterea Garzii Financiare. Sa dam posibilitatea comisarului sa opreasca o masina in trafic, despre care exista anumite indicii ca transporta marfuri fara documente. Sa-i dam posibilitatea comisarului sa legitimeze o persoana. Nu ma refer la dumneavoastra ca ziarist sau la mine ca sef ANAF. Ma refer la participarea comisarului la monitorizarea activitatii economice. Iar aceasta se face in strada. Comisarul trebuie sa fie in strada, cu o masina inscriptionata, imbracat in uniforma. Eu cred ca un functionar public, daca are o uniforma, pe mine, care vreau sa-l mituiesc, ma face sa fiu mai retinut. Uniforma imprima respect.

  • Cand si cum vreti sa introduceti aceste "puteri" si uniforme la Garda?
  • Aceste lucruri fac parte dintr-un act normativ pe care vreau sa-l promovez. Vreau sa-l oblig pe comisar sa lucreze in trei schimburi, sa stea pe centura Bucurestiului si sa-mi opreasca TIR-urile de fructe si cisternele acelea cu alcoolul care se face pe acolo noaptea, clandestin. Acum nu pot sa fac asta. Pentru ca Garda nu are dreptul sa opreasca o masina, n-are dreptul sa-l legitimeze pe sofer. N-am dreptul sa indisponibilizez marfa. Nu pot sa-i fac un sechestru asigurator. Eu, Garda Financiara!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.