Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au scazut in martie cu 796 milioane euro (3,07%), pana la 25,121 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale, care argumenteaza ca scaderea a fost in mare parte rezultatul evolutiei euro fata de dolar si lira sterlina.

Este a cincea luna la rand de scadere a rezervelor valutare, dupa nivelul de varf atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro. In noiembrie, rezervele au coborat la 27,228 miliarde euro, in decembrie - la 26,220 miliarde euro, in ianuarie - la 26,009 miliarde euro, in februarie - la 25,917 miliarde euro, pentru ca luna trecuta sa ajunga la 25,121 miliarde.

Un calcul simplu ne arata ca in ultimele sase luni rezervele valutare internationale ale tarii noastre au scazut cu peste 2 miliarde de euro.

In decembrie, cand rezervele valutare s-au redus cu peste 1 miliard de euro, banca centrala argumenta, de asemenea, reducerea in principal prin evolutia cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata.

Potrivit datelor BNR, rezervele valutare ale bancii centrale sunt constituite in proportie de 65% din active denominate in euro, 27,5% sunt in dolari SUA, 7,0% sunt in lire sterline, iar 0,5% in alte valute.

Detalii despre intrarile si iesirile la rezerva valutara gasiti pe Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.