Cele 23 de masuri anticriza asumate de noul Guvern au costuri bugetare de 51,9 miliarde lei (13 miliarde euro), din care cea mai mare parte reprezinta alocari pentru investitii, ca stimulent pentru cresterea economica, arata un proiect elaborat de Finante.

Proiectul, semnat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si de cel al Justitiei, Catalin Predoiu, cuprinde un capitol separat cu masurile anticriza asumate de Executiv.

Pachetul de masuri este impartit in 3 categorii:

  • Masuri pentru relansarea si cresterea economica - 10,5 miliarde euro

Investitii.
Pentru 2009, vor fi alocati 10,2 mld euro (20% cheltuieli totale pe 2009, 7 % PIB) pentru investitii in bani in infrascructura din transport, a blocurilor, astfel incat sa fie asigurata protectia populatiei prin noile locuri de munca create. Acest procent este cel mai mare procent alocat pentru investitii de catre un guvern dupa anul 2000, „un efort imens pentru guvern” delcara Boc.

Absorbtia fondurilor comunitare. Adoua masura de acest tip prevazuta in proiect este perfectionarea mecanismului de absorbtie a fondurilor comunitare, care include infiintarea unui grup interministerial pentru gestionarea aborbtiei fondurilor comunitare, subconducerea directa a primului ministru si a vicepremierului.

Neimpozitarea profitului reinvestit.
O alta masura cu impact asupra bugetului reprezinta neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu trimestrul al doilea al acestui an, care va costa bugetul 0,7 miliarde lei.
Operationalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri si infiintarea fondului de contragarantare. In 2009, va si alocat acelasi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca in 2008, respectiv 0,26 miliarde lei.

Rabla. Programului Rabla va fi continuat si extins, iar fondurile prevazute sunt de 0,23 miliarde lei. In acest 2009 “intra si masinile mai vechi de 10 ani”, iar prima de la stat “se majoreaza de la 3000 de lei la 3800 lei” ceea ce creste numarul de autovehiculele finantate cu 50%, pana la 60.000, declara primul ministru. Prevederile anteioare acceptau doar autovehiculele mai vechi de 12 ani.

Ultimele trei masuri de la prima categorie cuprinsa in proiectul de buget se refera la includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale, modificarea tarifului de utilizarea infrastructurii feroviare publice - avand ca indicatori de referinta tona/km transportat - si suplimentarea bugetului activitatii de cercetare-dezvoltare la prima rectificare bugetara din 2009, conform NewsIn.


  • Masuri pentru cresterea economiei si cresterea lichiditatii - 2,2 miliarde euro

Achitarea datoriilor administratiei centrale si locale catre agentii economici.
Pentru asta guvernul a alocat deja, 7,7 miliarde leicare vor fi vor fi platite esalonat. Potrivit Finantelor, 1 miliard lei a fost deja platit la finalul lunii trecute.

Compensare TVA de recuperat cu TVA de platit. O alta masura care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri consta in compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat "si in lunile ulterioare lunii in care s-a depus cererea de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile".

Capitalizarea CEC Bank si Eximbank. Capitalizarea CEC Bank are prevazut de la buget, asa cum fusese anuntat anterior, 900 milioane lei, in timp ce Eximbank va fi capitalizat prin utilizarea dividendelor cuvenite statului, fondurile totale insumand 170 milioane lei. Statul prevede si alocarea, pentru Eximbank, a unor fonduri publice pentru instrumente de asigurare si garantare a operatiunilor de export, precum riscul valutar sau cel de neplata.

Ultimele masuri prevazute la aceasta categorie sunt accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene si modificarea legii achizitiilor publice pentru flexibilizarea procedurii, precum si adoptarea legislatiei privind parteneriatul public-privat in vederea cresterii investitiilor private in infrastructura.

  • Masuri sociale - 260 milioane euro

Pensia sociala. Acordarea unei pensii minime de 350 lei pentru toti pensionarii care au pensia sub acest plafon. Pentru acestea masura au fost alocate 750 milioane lei Pensia minima va fi de 300 lei incepand din 1 aprilie si de 350 lei din 1 octombrie. “Nu se va mai auzi in Romania de persoane cu pensie de 3 sau 5 lei”, a anuntat primul ministru.

Compensarea medicamentelor. O alta masura sociala este compensarea cu 90% din pretul de referinta pentru medicamentele din lista B, pentru pensionarii cu pensii de pana la 600 lei.

Preluarea de catre stat a contributiilor sociale pentru salariatii in somaj tehnic timp de trei luni ar urma sa coste 100 milioane lei, iar sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri are alocat un buget de 13 milioane lei.

Ajutor de somaj. Guvernul va prelungi, in 2009, cu trei luni perioada de acordarea ajutorului de somaj, masura urmand sa coste bugetul de stat 180 milioane lei in acest an.

Alte masuri considerate "sociale" constau in propunerea guvernului de inghetare a salariilor demnitarilor in 2009 si acordarea statutului de utilitate publica pentru comitele sectoriale pentru formare profesionala.

Majorarea salariilor din sistemul bugetar, blocate pana pe 15 aprilie

Emil Boc a mai anuntat, la finalul sedintei de Guvern, ca salariile din sistemul bugetar vor fi majorate dupa data de 15 aprilie, dar cuantumul va depinde de performantele economiei din perioada urmatoare, pentru ca nu poate promite "ceea ce nu avem".

"Toate majorarile salariale vor fi discutate dupa data de 15 aprilie cu partenerii sociali. Exista resurse financiare (...). Dupa 15 aprilie vor fi majorari salariale. In ce cuantum, vom discuta in functie de ce ne va da economia. Avem tot interesul sa oferim salarii decente, dar nu putem sa promitem ceea ce nu avem. Deocamdata luam acele masuri prin care economia romaneasca sa poata produce prosperitate, sa avem resurse financiare sa marim salariile", a declarat Boc.

Singura masura privind salariile din sistemul bugetar, decisa in sedinta de joi, se refera la inghetarea indemnizatiilor demnitarilor si ale celor asimilati acestora, pentru anul 2009. Potrivit NewsIn, de aceasta masura vor fi afectate aproximativ 7.000 de persoane - ministri, secretari de stat, parlamentari, presedinti de consilii judetene si locale, primari. Premierul a explicat ca masura inghetarii salariilor demnitarilor a fost necesara pentru ca resursele financiare sa fie indreptate catre persoanele cu venituri mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.