Cursul de schimb ar putea ajunge la un maxim de 4,2 lei/euro in primul trimestru din 2009, considera majoritatea analistilor, spunand ca deprecierea leului, care ar putea scoate la iveala efectele adverse ale indatorarii in valuta a populatiei, nu poate fi evitata fara inasprirea politicii bugetare.

"Cursul depinde de colaborarea dintre noul guvern si banca centrala, de accesul la fondurile Uniunii Europene (UE, n.r.), precum si de cum va evolua contextul international, si de perceptia investitorilor asupra conditiilor din piata si a evolutiei riscurilor", a spus, citat de NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Noul guvern trebuie sa ia masuri pentru intarirea politicii fiscale si sa restranga cheltuielile bugetare, pentru a tine sub control deficitul bugetar si pentru a ajuta la corectia deficitului de cont curent, considera Anghel. In caz contrar, este posibil sa vedem si un curs mediu peste 4 lei/euro.

Mai mult, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca, daca mesajele de redresare a politicii bugetare intarzie, cursul de schimb va fi greu de tinut sub 4 lei/euro.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.