Chiar daca dobanzile la economii ar putea stagna in urmatorul an, bancile vor promova tot mai intens produsele de economisire pe fondul lipsei de lichiditati de pe pietele externe. Bonificatiile care au ajuns la un maximum de 15-16% pentru depozitele in lei si de 7,5% pentru cele in euro vor aduce castiguri consistente romanilor.

Bancherii admit, la unison, ca 2009 va fi anul depozitelor. Dupa ce in ultima jumatate a acestui an, bancile au inceput sa se orienteze tot mai mult pe atragerea de resurse de pe piata interna, in 2009, lupta se anunta si mai stransa.

Promovarea produselor de economisire va fi tot mai intensa, in timp ce partea de creditare va intra in-tr-un con de umbra. „Bancile incep sa actioneze deja in promovarea produselor de economisire, chiar de o maniera mai agresiva decat in promovarea produselor de creditare”, apreciaza Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR.

Si totusi, care este motivul pentru care bancile se intrec in majorari de dobanzi la produsele de economisire? Finantarile de pe pietele externe, obtinute in special de la bancile-mama, devin tot mai greu de accesat si, astfel, institutiile bancare de pe piata romaneasca nu mai dispun de resurse pentru acordarea de imprumuturi.

In aceasta situatie, bancile se vad nevoite sa atraga resurse de la populatia si firmele din Romania. „O parte din creditele luate de romani persoane fizice si juridice au fost finantate din strainatate, din surse internationale.

Acum, aceste surse nu mai sunt disponibile, deci cresterea imprumuturilor poate fi finantata doar prin depozitele interne”, spune Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank Romania.

Trebuie mentionat faptul ca o parte dintre institutiile de credit de pe piata romaneasca au acordat, pana nu demult, imprumuturi in moneda nationala tot din sursele obtinute de pe pietele internationale.

Valuta, mai cautata?

Desi bancile isi manifesta un interes sporit pentru orice tip de produs de economisire, in orice moneda, in ultima perioada, economisirea in euro a iesit mai mult in evidenta. Potrivit lui Mititelu, acest lucru se explica prin amplitudinea mai mare a modificarilor pe care le-au suferit dobanzile pentru produsele in moneda europeana.

In plus, Cornel Fratica, directorul Departamentului de Retail Individuals Banking & Bancassurance, considera ca pe masura ce costurile de finantare din exterior vor creste, bancile vor fi nevoite sa promoveze o politica mult mai agresiva de atragere a resurselor in valuta.

De asemenea, avem in vedere si faptul ca este asteptata o reducere treptata de catre banca centrala a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.