Finantistii cer Guvernului sa nu renunte la aceasta taxa, sindicatele vor sa o „sparga“. Reprezentantii muncitorilor spun ca taxa de 16% incurajeaza castigurile speculative, economistii se tem ca renuntarea la ea ar duce la o destabilizare a sistemului fiscal.

Inainte de alegeri, doua tabere pareau imposibil de conciliat in privinta cotei unice de impozitare: sindicatele si partidele de stanga cereau renuntarea la aceasta formula de impozitare, patronatele si politicienii de centru-dreapta pledau pe toate canalele pentru pastrarea ei.

Acum, cand reprezentantii la varf ai ambelor tabere trebuie sa se puna de acord pentru formarea noului guvern, lucrurile s-au mai nuantat, dar cota unica intretine in continuare tensiunea. Cel putin, sindicatele nu renunta la ideea ca veniturile sa se impoziteze progresiv, si nu in cota unica.

„Marile confederatii sindicale au analizat, saptamana trecuta, situatia creata de aplicarea cotei unice si am ajuns cu totii la concluzia ca aceasta nu mai trebuie pastrata. De aceea, in cursul acestei saptamani, reprezentantii tuturor confederatiilor vor purta discutii la Palatul Victoria si vor cere noului guvern sa renunte la cota unica“, ne-a declarat Valentin Mocanu, purtatorul de cuvant al CNSLR „Fratia“. El a subliniat ca toata miscarea sindicala s-a exprimat in mod clar impotriva cotei unice, in cadrul ultimelor intalniri pe aceasta tema, iar la Guvern va fi prezentat un punct de vedere comun.

Se incurajeaza luxul de import

Principalul argument al sindicatelor, pentru renuntarea la cota unica, este acela ca persoanele cu venituri mari au mai mult de castigat decat cele cu venituri mici. Si, avand in vedere comportamentul celor cu venituri mari si foarte mari, „putem spune ca a fost favorizat un anume tip de consum, respectiv cumpararea produselor de lux, care de regula sunt aduse din import“, spune Valentin Mocanu. De asemenea, liderul sindical considera ca „prin cota unica se mentin si se adancesc dezechilibrele care ne-au adus in situatia cu care ne confruntam acum“.

Economia gri n-a iesit la lumina

Analistul economic Ilie Serbanescu ne-a declarat ca, din punctul sau de vedere, cota unica nu si-a atins tintele. „Menirea pentru care a fost aplicata – aducerea la suprafata a economiei nefiscalizate – nu s-a indeplinit, si cota unica nu a redus fiscalitatea care apasa pe locurile de munca. Fiscalizarea zonei gri este legata de contributiile sociale, si acestea sunt foarte mari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.