Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anutat ca numai 24 din cele 2.400 de proiecte depuse de IMM-uri pentru finantare prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE), au fost aprobate pana la jumatatea lunii noiembrie, urmand ca banii de la UE sa fie incasati de agentii economici abia in prima parte a anului 2009, informeaza NewsIn.

"Pana acum au fost aprobate 24 de proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) 2007-2013, in valoare de 774 milioane lei (aproape 200 milioane euro), iar primii bani de la Uniunea Europeana vor intra efectiv in posesia IMM-urilor in prima parte a anului viitor", a declarat reprezentantul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zoltan Somodi.

MEF mai anunta ca datele prezentate se modifica pe masura depunerii si evaluarii proiectelor.
Secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zoltan Somodi, declarase marti pentru NewsIn ca doar 24 din cele peste 2.400 de proiecte depuse de IMM-uri au fost aprobate pana la 15 noiembrie, urmand ca primii bani de la UE sa fie incasati de agentii economici in prima parte a anului 2009.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca pana acum a fost cofinantat de partea romana un singur proiect in valoare de 100 milioane euro, pentru constituirea Comitetului de Investitii al Fondului de participare JEREMIE, aprobata prin ordinul MEF nr.3080 din 17 octombrie 2008.

Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) 2007-2013 este structurat pe cinci axe, iar bugetul POS CCE este de 3,011 miliarde euro, dintre care 85% (circa 2,6 miliarde euro) reprezinta finantare europeana, restul fiind cofinantare de la stat sau privata. Peste 90% din program se adreseaza IMM-urilor in general.

Pentru Axa 1 "Un sistem inovativ si eco-eficient de productie" a fost prevazut un buget de 1,079 miliarde euro, pentru Axa 2 "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate" - 646,25 milioane euro, pentru Axa 3 "Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele public si privat" - 469,43 milioane euro, iar Axa 4 "Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice" are prevazut un buget de 725,54 milioane euro.

Ultima dintre ele - Axa 5 - este pentru asistenta tehnica, fiind destinata sprijinirii institutiilor implicate in managementul programului, bugetul aferent fiind de 90,04 milioane euro.

Obiectivul general al programului este cresterea productivitatii companiilor romanesti, cu scopul de a reduce decalajele dintre acestea si cele din Uniunea Europeana. Masurile luate in acest sens ar urma sa genereze pana in 2015 o crestere medie anuala a productivitatii de circa 5,5% si ar permite Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE.

Institutia responsabila pentru gestionarea acestui program este Autoritatea de Management pentru POS CCE, din cadrul MEF.

POS CCE este unul din cele sapte programe operationale (PO), dintre care sase sectoriale (POS) si unul regional (POR), acestea fiind documente strategice pentru realizarea prioritatilor trasate prin Cadrul National Strategic de Referinta (CNSR) si Planul National de Dezvoltare (PND) 2007-2013. POS CCE se adreseaza mai ales operatorilor din sectorul economic, iar potentialii beneficiari ai programului pot fi universitatile, institutele de cercetare, autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.