Normele de creditare vor fi modificate din ianuarie 2009, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, insa Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) nu este "foarte optimist" referitor la decizia pe care banca centrala o va lua privind noul regulament de creditare. Specialistii vad insa necesara revizuirea regulamentului pentru a debloca creditarea.

Ghetea nu este ‘foarte optimist’ in privinta deciziei BNR

Presedintele ARB, Radu Ghetea, a spus ca nu este "foarte optimist" in privinta deciziei pe care o va lua Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind noul regulament de creditare, precizand ca nu crede ca banca centrala va lua o decizie in acest sens pana la urmatoarea sedinta de politica monetara.

"Am trimis acum doua zile o scrisoare bancii centrale in care am mentionat ce masuri consideram necesare pentru fluidizarea creditarii, in baza carora activitatea de creditare sa continue, luand in calcul contextul international", a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.


Intalnirea de luni seara, cheia pentru deblocarea creditarii?

Reprezentantii BNR, ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si ai ARB s-au intalnit, luni seara, pentru a analiza ituatia economico-financiara si modalitati de a relua creditarea.

Bancherii au propus Ministerului Economiei si Finantelor subventionarea dobanzii la creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), puternic de criza economica, si deductibilitatea ratelor platite la creditele ipotecare, a spus ieri Radu Ghetea.

Brokerii vad un compromis intre BNR, Guvern si bancile comerciale

Brokerii de credite contactati de Wall-Street au mentionat ca normele vor fi schimbate, insa din pacate nu mai devreme de luna ianuarie a anului viitor.

„Schimbarile ar trebui sa cuprinda modificarea gradului de indatorare, reducerea avansului, renuntarea la fisa fiscala si simplificarea testului de stress. In acelasi timp, bancile ar trebui sa scada dobanzile spre limite rezonabile”, a spus Liviu Andrei, director executiv in cadrul DBSol Consulting.


Pozitia Bancii Centrale

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat zilele trecute la un seminar desfasurat la Sinaia ca Banca Nationala a Romaniei va reanaliza, in ianuarie 2009, cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante.

Scaderea creditarii, influentata de un cumul de factori:

Incetinirea creditarii este rezultatul unui multiplu de factori, potrivit brokerilor. Factorii sunt datorati izbucnirii crizei financiare din SUA, apoi turbulentelor ajunse si in Romania, care au declansat sentimentul de ingrijorare.

„Pentru prima jumatate a lunii octombrie 2008 oficialii BNR au dreptate, lichiditatea bancilor/incertitudinea din piete au fost de vina, dar pentru a doua jumatate, normele BNR au oprit creditarea. Fie vorba chiar si la o revenire la normele vechi, bancile nu vor mai credita la nivelele anterioare datorita pozitiei de lichiditate a bancii. Ceea ce cred ca ar fi bine ar fi un echilibru care sa permita bancilor o sustinere a economiei prin creditare”, a explicat Sorin Moncea.

BCR: Banca centrala ar putea reduce dobanda-cheie in ianuarie


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.