S-au facut nenumarate estimari in privinta evolutiei economice a Romaniei in contextul actualei crize economice. Daca pana acum majoritatea estimarilor erau pesimiste si anuntau recesiune in 2009, un expert de la Economist Intelligente Unit (EIU) a declarat pentru Radio Romania Actualitari ca pentru anul urmator Romania ar putea inregistra o crestere economica de pana la 3.9%.

Cu toate ca evolutia economica in Europa de Vest va fi negativa, EIU estimeaza pentru Romania o crestere economica de 2,6%. Valoarea este mult mai mica comparativ cu nivelul de 8% estimat pentru 2008, a spus Joan Howie, expert pentru Romania in cadrul EIU.

"Ne-am redus previziunile in ceea ce priveste cresterea economica in sud-estul Europei. Daca in urma cu o luna estimam o crestere de 4% pentru 2009, acum consideram ca este vorba de o crestere de doar 2,6% in intreaga regiune", a mai spus acesta, citat de Newsin.

Chiar daca pentru Romania nu se pune, deocamdata, problema unei recesiuni, pentru ca statul sa evite o aterizare fortata din punct de vedere economic, politicile guvernului trebuie sa fie mult mai stricte, a precizat Howie.

Expertul EIU a mai spus ca banca centrala a avut o performanta excelenta in mod constant in ultimii ani, insa BNR are nevoie de sprijinul guvernului prin politici fiscale. "Or, asta nu s-a intamplat deloc", a subliniat el.

Howie considera ca aceasta este cea mai mare provocare pentru un guvern nou. "Daca vor sa readuca increderea pe pietele financiare si daca vor sa sprijine politica bancii centrale pentru a evita o criza, trebuie neaparat sa aplice o politica a veniturilor si o politica fiscala mai stricte", a spus el.

In ceea ce priveste statele din Europa de Vest, toate vor intra in recesiune in 2009, potrivit EIU, ceea ce va afecta si evolutia Romaniei.

"Germania este deja in recesiune, ori asta va avea un impact mare asupra regiunii, pentru ca importurile sale din Europa de Est vor scadea dramatic", a explicat Howie.

Investitiie straine directe in tarile din sud-estul Europei vor avea de suferit, iar acestea au un rol semnificativ in cresterea economica in ultimii ani.

Cealalta consecinta economica importanta este ca accesul Romaniei la alte forme de finantare externa, extrem de necesare, in contextul unui deficit de cont curent semnificativ, va fi foarte dificil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.