Conditiile aspre din banci ii imping pe romani sa se imprumute la casele de ajutor reciproc

Creditul de consum se muta la casele de ajutor reciproc. Unele CAR-uri au acordat in ultima luna de doua ori mai multe imprumuturi. Condu­catorii acestor institutii finan­ciare se declara optimisti si sustin ca in perioada urma­toa­re numarul membrilor si al imprumuturilor vor continua sa creasca.

Casele de ajutor reciproc, intrate de ceva vreme intr-un con de umbra, sunt acum pe cale sa devina cele mai populare institutii de imprumut. Dobanzile bune, termenele de acordare scurte si scutirea batailor de cap cu tot felul de formulare si fise ii determina pe tot mai multi romani sa se inscrie in aceste institutii financiare nebancare.

Potrivit directorului executiv al Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc din Romania (FEDCAR) Florin Simion, dobanda medie la imprumuturile in lei se situeaza in jurul valorii de 19%, iar in cazul participarii la fondul social, membrii primesc o dobanda de 10% (n.r. - un fel de dobanda la depozit). Diferenta fata de celelalte institutii financiare este ca aici nu se percep diverse comisioane, fapt pentru care valoarea reala a dobanzii la imprumuturi nu creste. De asemenea, nu este perceput nici comisionul de rambursare anticipata, CAR-urile neavand nimic impotriva sa primeasca banii inapoi cat mai repede.

Modul de acordare a impru­muturilor difera de la un CAR la altul. In toate cazurile este insa obligatorie constituirea ca membrul al CAR-ului a celui care doreste un imprumut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.