Bancile au ajuns sa practice dobanzi de 9-10% la depozite si de 35% la creditele in lei, sporindu-si marja din aceasta diferenta si invocand in acest sens schimbarea conditiilor din piata, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

Niveluri maxime de peste 14% pe an

"Ei spun ca s-au schimbat conditiile pietei si ma intreb care sunt acele conditii care s-au schimbat atat de mult, incat sa permita o astfel de marja", a spus Vasilescu, la Forumul Bancar Roman.

In ultimele luni, bancile romanesti au majorat dobanzile acordate la depozitele la termen atrase de la clienti, pana la niveluri maxime de peste 14% pe an, pe fondul problemelor de finantare de pe pietele financiare internationale si ca urmare a majorarii dobanzii cheie de catre BNR.

In acelasi timp, dobanzile la credite au crescut semnificativ, mai ales in luna octombrie, cand dobanzile din piata monetara au ajuns chiar si peste 100%, marind semnificativ rata ROBOR - folosita ca referinta pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate de banci.

Dobanzile la Banca Transilvania: Intre 9,5% si 14,5% pe an

Banca Transilvania a majorat ieri dobanzile la depozitele la termen, constituite in lei, cu pana la 3 puncte procentuale, noile dobanzi platite de banca la depozitele in moneda nationala situandu-se, in prezent, intre 9,5% si 14,5% pe an.


Garanti Bank: Dobanda de 13,5% pentru depozitele in lei pe 3 si 6 luni

Banca a majorat dobanzile la depozitele la termen in lei si valuta. Banca acorda o dobanda de 13,5% pentru depozitele in lei pe 3 si 6 luni si de 13,75% pentru cele pe 12 luni. Pentru depozitele in Euro pe perioada de 6 si 12 luni, dobanda devine 5,85%, respectiv 6% pe an.

Alpha Bank: Dobanzile ajung si la 13% pe an la lei


Cea mai mare dobanda platita de banca in prezent: 14,75% pe an

Si Banca Comerciala Carpatica (BCC) a majorat dobanzile la depozitele in lei, cu pana la un punct procentual, incepand de vineri, 14 noiembrie, cea mai mare dobanda platita de banca in prezent ajungand la 14,75% pe an

Raiffeisen Bank: Depozitele in lei, intre 7,25% si 11,10% pe an

BCR: Dobanzi de pana la 12,25% pe an pentru depozitele in lei

Banca Comerciala Romana (BCR) a majorat dobanzile la produsele de economisire pentru populatie in lei, euro si dolari, cu pana la trei puncte procentuale incepand cu luna noiembrie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.