Executivul Uniunii Europene si-a revizuit in crestere estimarea privind deficitul bugetar al Romaniei din acest an, de la 2,9% la 3,4% din produsul intern brut (PIB), dupa standardul european ESA95, arata prognoza de toamna a CE. Aceiasi prognoza estimeaza o imbunatatire a nivelului cresterii economice pana la 8,5%.

Pentru 2009, Bruxelles-ul si-a revizuit de asemenea in urcare estimarea de deficit bugetar, de la 3,7% la 4,1% din PIB, iar pentru 2010, CE prognozeaza un deficit public de 3,8% din PIB. In 2007, Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,6% din PIB, dupa acelasi standard ESA95.

"Relaxarea fiscala continua, iar deficitul bugetar este asteptat sa se adanceasca de la 2,6% din PIB in 2007 la aproape 3,5% din PIB in 2008. Mai multe rectificari bugetare au fost realizate, in urma carora surplusul de venituri din taxe au fost utilizate in cea mai mare parte pentru majorarea cheltuielilor curente, in special salarii mai mari in sectorul public, subventii si transferuri sociale", se mentioneaza in raportul CE, citat de Wall-Street.

La politici publice similare, Comisia estimeaza ca Romania va avea un deficit public ciclic ajustat de 5% din PIB in 2008, 5,2% in 2009 si 4,7% din PIB in 2010.

CE a revizuit si estimarile de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 8,5% de la 6,2%, in prognoza de primavara. Totusi pentru 2009, analistii CE anticipeaza o temperare mai puternica a avansului produsului intern brut (PIB), la 4,7% de la 5,1%. In timp ce, pentru 2010, Comisia estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 5%.

"Economia Romaniei se supraincalzeste, insa cresterea economica incepe sa incetineasca. Totusi, deficitul de cont curent ramane la niveluri ingrijoratoare, chiar daca in scadere usoara. Aceasta, alaturi de inrautatirea perspectivei fiscale, extionde vulnerabilitatea Romaniei la socurile externe, cu precadere in aceasta perioada de criza financiara globala", se arata in prognoza CE, conform Wall-Street.

Economistii CE estimeaza ca, in perioada umatoare, cererea interna se va modera, insa cresterea economica se va mentine la un nivel ridicat datorita rezultatelor bune din agricultura, ce urmeaza secetei severe din 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.