Guvernul a prevazut, pentru 2009, ajutoare de stat in valoare de 1 miliard de lei, fata de 190 milioane lei in acest an, masura menita sa sustina investitiile in Romania, a declarat astazi, ministrul finantelor Varujan Vosganian.

"Aceste ajutoare pot avea un efect propagat, de a sustine de cinci ori mai bine investitiile. Cine va fi ministru al economiei si finantelor anului viitor ar trebui sa-si asigure resursele pentru a suplimenta aceasta suma, daca este cazul", a spus Vosganian, potrivit NewsIn.

In plus, din suma prevazuta, 200 milioane lei sunt alocate direct firmelor mici si mijlocii, a mai spus ministrul.

Tot pentru anul viitor, Vosganian a vorbit despre necesitatea imbunatatirii activitatii in cadrul bancii de export-import a Romaniei, Eximbank.

"Eximbank a utilizat bani pe piata interbancara pe care ar fi trebuit sa ii utilizeze in activitatea propriu-zisa. Ne-am gandit la un moment dat sa le reducem finantarea. Banca trebuie sa treaca printr-un purgatoriu si sa-si imbunatateasca activitatea"
, a spus ministrul.

El a subliniat ca, in continuare, este nevoie de implicarea statului pentru sustinerea localitatilor mici din Romania.

"Statul trebuie sa ofere instrumente de asigurare a cofinantarii pentru comunitatile mici, avand in vedere capacitatea redusa de indatorare a acestora"
, a mentionat Vosganian.

Ministrul a mai facut referire la necesitatea de intarire a fondurilor de garantare, dar si la nevoia de a utiliza eficient fondurile europene.

"Fondurile de garantare trebuie reactivate, intarite si capitalizate. Alte stat isi pun in mod serios problema de a garanta tranzactiile interbancare", a adaugat Vosganian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.