Noile norme de creditare au dat deja de gandit mai multor doritori de credite, care constata acum ca nu mai sunt eligibili pentru sumele de care ar avea nevoie. Bancherii sustin ca mai sunt si alte solutii, cum ar fi bancile pentru locuinte. Diferenta este ca, in cazul acestora, creditarea este precedata de o perioada de economisire.
Analistii sustin ca cel mai bun imprumut ar trebui sa fie in aceeasi moneda in care sunt realizate veniturile. Cum cei mai multi dintre romani sunt platiti in lei, cel mai bun credit pare a fi in moneda nationala. Ramane problema dobanzilor, care urca destul de mult in cazul creditului in lei. La bancile pentru locuinte aceasta este de 5% - 6%. Pare a fi un produs ideal pentru a lua un credit pentru casa, dar care nu a avut pana acum priza la public. Bancherii spun ca nu a fost suficient de bine promovat. "Eu cred ca nu exista o suficient de buna informare la nivelul publicului despre acest produs si ne-ar ajuta daca ar veni mai multe banci. Daca ar fi mai multi jucatori pe piata, acestia ar putea sa contribuie la o mai buna informare a publicului", sustine presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Petre Tulin. In acest moment pe piata exista doar doua banci care practica sistemul de economisire-credi­tare: BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Adica o piata care poate sa ofere oportunitati. "Eu cred ca vor mai veni banci. Poate chiar in urmatorii ani. Nu as vrea sa ma hazardez si sa spun ca vin in 2009, dar in 2010 sunt convins. Si nu neaparat din Germania. Poate chiar din Austria, Cehia sau Slovacia", este de parere Tulin. Iar avantul acestui sistem ar putea veni dupa ce restul creditelor se vor dovedi din ce in ce mai putin accesibile romanilor. "Ceea ce ne afecteaza si pe noi sunt acele documente pe care trebuie sa le aduca clientii", sustine Tulin.

Randament de 11% la economisire

Bancherii sunt convinsi ca vor veni si clientii in anii urmatori, iar piata produselor de econo­misire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ va creste intr-un ritm rapid.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.