Banca centrala a anuntat astazi ca va impiedica bancile sa majoreze excesiv dobanzile la creditele in lei.

In contextul recentelor evolutii de pe pietele monetara si valutara, Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei a invitat la discutii conducatorii si directorii de trezorerie din sase banci comerciale. Potrivit Realitatea, acestora li s-au solicitat explicatii legate de operatiunile de pe pietele interbancare, precum si cu privire la cotatiile excesive ale ratelor dobanzilor. In acelasi timp, au fost invitati la discutii conducatorul si trezorierul unei alte banci, pentru clarificari privind operatiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu institutii financiare nerezidente, precum si referitor la pozitiile ramase deschise in cadrul operatiunilor realizate pe piata interbancara.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a "solicitat imperativ" bancilor invitate la discutii sa reintre in normalitate si a tinut sa mentioneze ca evolutiile recente ale cotatiilor ROBID/ROBOR "constituie o situatie temporara si izolata".

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ca poate suspenda publicarea indicilor ROBID/ROBOR in cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit, aflat in prezent la 14,25% pe an, informeaza Wall-Street.

BNR a decis sa modifice norma privind functionarea pietei monetare interbancare, in scopul asigurarii utilizarii normale a indicilor pietei monetare interbancare si a evitarii aparitiei unor situatii similare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.