Dobanzile de referinta au fost inghetate, in ultimele zile, pentru ca romanii sa isi poata rambursa creditele. Clientii institutiilor de credit care nu stabilizeaza dobanzile risca sa nu-si mai poata plati ratele la imprumuturile in lei cu dobanda variabila.

Cresterea spectaculoasa a dobanzilor de pe piata monetara interbancara ii afecteaza direct pe romanii care au luat credite in lei cu dobanda variabila. Si asta pentru ca dobanda lunara pe care trebuie sa o achite clientul este formata din dobanda de referinta (ROBOR), la care se adauga marja de profit si de risc a bancii.

In conditiile actuale in care rata ROBOR a ajuns la 40-50%, datoriile romanilor la banci ar exploda, existand chiar riscul ca acestia sa nu mai poata rambursa imprumuturile.

Recent, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a avertizat bancile ca nu trebuie sa-si dea cu stangul in dreptul si sa sperie pur si simplu clientii, spunand ca «asta e dobanda, trebuie sa platita». Astfel, guvernatorul a avertizat bancile sa nu transfere dobanzile ridicate din piata interbancara clientilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.