"Sunt convins ca nivelul ridicat al dobanzilor este o problema temporara. La sfarsitul lunii avem intrunirea Consiliului de Administratie si acest subiect va fi in agenda. Daca pana atunci vor aparea situatii reale, vom discuta individual cu bancile", a declarat Dijmarescu la conferinta Euromoney de la Salonic privind regiunea Europei de Sud-Est.

In ultima saptamana dobanzile in lei de pe piata monetara au explodat pur si simplu, situandu-se intre 30 si 120%, din cauza crizei de lei aparuta ca urmare a atacului speculativ asupra cursului leu/euro de catre jucatorii straini.

Viceguvernatorul sustine ca BNR este dispusa sa ajute bancile sa inteleaga mai bine pozitiile asumate, respectarea nivelului de constituire a rezervelor minime obligatorii si tranzactiile swap derulate. Totusi, Dijmarescu spune ca pana acum nu a fost cazul ca BNR sa ajute vreun jucator cu lichiditati speciale. BNR a asigurat in schimb finantare curenta prin facilitatea de credit lombard (imprumuturi acordate pe o zi, garantate cu titluri de stat), dar sumele utilizate nu au fost mai mari ca de obicei.