Solicitantii unui credit ipotecar dupa aplicare noilor norme ale BNR vor obtine, in medie, cu 25% mai putin decat ar fi primit inainte, nivel ce poate ajunge pana la 45% in unele cazuri, in timp ce gradul de indatorare se poate diminua cu 15-25%, arata o analiza a firmei Ipoteci Direct.

"Estimam o diminuare, in medie, cu 25% a sumei maxime ce poate fi obtinuta de la banci, insa este posibil ca aceasta scadere sa ajunga si la 45%. Solicitantii vor lua credite mai scumpe si in conditiile unui grad de indatorare personalizat, care foarte greu va mai atinge 70% din veniturile obtinute", se arata in analiza brokerului de credite Ipoteci Direct.

Potrivit brokerului Ipoteci Direct, pentru a compensa scaderea cotei de indatorare, venitul minim necesar pentru obtinerea unui credit ar trebui sa creasca in medie cu 7% pentru fiecare diminuare cu 10% a gradului de indatorare.

"Cei care, cu putin timp in urma, se incadrau la limita, pot avea surpriza de a nu mai putea accesa deloc un credit. Nici in urmatoarele trei - sase luni bancile nu vor opera scaderi ale costurilor creditelor, pentru ca efectul de baza pe piata financiara internationala si interna este de scumpire a costului finantarii", se mai arata in analiza brokerului de credite.

Conform noului regulament al BNR, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi stabilit diferentiat, pe categorii de clienti, tipul si destinatia creditului, moneda si tipul dobanzii alese de solicitant. Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.