"Estimam o diminuare, in medie, cu 25% a sumei maxime ce poate fi obtinuta de la banci, insa este posibil ca aceasta scadere sa ajunga si la 45%. Solicitantii vor lua credite mai scumpe si in conditiile unui grad de indatorare personalizat, care foarte greu va mai atinge 70% din veniturile obtinute", se arata in analiza brokerului de credite Ipoteci Direct.

Potrivit brokerului Ipoteci Direct, pentru a compensa scaderea cotei de indatorare, venitul minim necesar pentru obtinerea unui credit ar trebui sa creasca in medie cu 7% pentru fiecare diminuare cu 10% a gradului de indatorare.

"Cei care, cu putin timp in urma, se incadrau la limita, pot avea surpriza de a nu mai putea accesa deloc un credit. Nici in urmatoarele trei - sase luni bancile nu vor opera scaderi ale costurilor creditelor, pentru ca efectul de baza pe piata financiara internationala si interna este de scumpire a costului finantarii", se mai arata in analiza brokerului de credite.

Conform noului regulament al BNR, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi stabilit diferentiat, pe categorii de clienti, tipul si destinatia creditului, moneda si tipul dobanzii alese de solicitant. Mai multe detalii gasiti aici.