In ultima saptamana au inceput sa circule insistent zvonuri ca un lot de patru banci ar avea probleme si ar fi in pragul falimentului. De la comentarii scrise pe marginea articolelor ziarelor pana la SMS-uri pe telefonul mobil si articole de pe bloguri, diverse persoane, sub protectia anonimatului, transmit avertismente.

Unul dintre ele era acela ca o anumita banca se clatina si argumentul era ca a incetat sa mai onoreze retrageri mai mari de 20.000 euro. Reporterii "Romaniei libere" au verificat ieri informatia la sapte filiale ale acestei banci.

Contrar zvonurilor, peste tot unde am intrebat daca putem face o retragere de 20.000 euro, am primit un raspuns afirmativ, avand posibilitatea de a scoate chiar sume mai mari de bani fara dificultati. Asaltul zvonurilor a determinat o reactie a bancii centrale, care a decis sa informeze populatia ca bancile romanesti sunt sanatoase si nu exista vreo primejdie de colaps.

"Banca centrala monitorizeaza atent toate zvonurile care circula pe internet despre asa-numitele probleme pe care le-ar avea bancile romanesti", ne-a declarat ieri Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR). Mai mult, "exista banci care au cerut socoteala in instanta unor bloggeri", adauga Cinteza.

Romania nu este singura tara aflata sub presiunea zvonurilor, fara a avea o expunere directa la criza. In Grecia guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, a avertizat ca oricine va raspandi vreun zvon privind bancile ar putea ajunge in fata procurorului general, deoarece exista pericolul destabilizarii sistemului bancar.

Bancherii sunt rezervati in a da detalii despre bursa zvonurilor, insa considera ca, fiind vorba de o criza financiara globala, o decizie de retragere a banilor dintr-o banca pentru a fi plasati intr-o alta banca e un risc in plus.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.