Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a decis, joi, asupra consacrarii summitului european prevazut pentru 7 si 8 februarie, bugetului 2014-2020 al UE si este convins ca va putea incheia un "bun acord".

Dupa numeroasele consultari care au avut loc impreuna cu liderii europeni pe parcursul ultimelor saptamani, Van Rompuy este convins de a fi capabil sa "incheie un acord bun", a afirmat o sursa apropiata de negocieri, scrie MEDIAFAX.

"Punctul de plecare va fi propunerea discutata in cadrul summitului consacrat bugetului UE in noiembrie, insa Herman Van Rompuy va tine cont de rezultatele consultarilor pentru a le "imbunatati si completa", a precizat aceeasi sursa.

In ultima propunere, acesta a redus cu 75 de miliarde cererile Comisiei Europene, pentru un buget de 973 de miliarde de euro, echivalentul a 1.01% din PIB-ul european.

Mai multe tari, printre care Germania, Marea Britanie si Finlanda, au considerat aceasta propunere ca fiind inca prea mare. Franta a insistat asupra necesitatii de a anula reducerea de 3,54 de miliarde de euro pe an de care beneficiaza Londra, care ar suporta cea mai mare parte a costurilor cu Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.