Decizia CCR privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, o eventuala invalidare a scrutinului urmand sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale.

Aprecierile apartin lui Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, fiind cuprinse intr-o scurta analiza transmisa luni de banca, potrivit MEDIAFAX.

"Revenirea la putere a presedintelui suspendat Basescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declansa alegeri prezidentiale anticipate, ar creste nivelul potentialelor derapaje fiscale si, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior", noteaza Muscalu.

In plus, in eventualitatea in care Curtea Constitutionala nu va anunta marti o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pietei.

ING precizeaza ca aceasta a treia varianta este si cea mai probabila, din moment ce o decizie ar avea nevoie de o majoritate de sase voturi, dintre cei noua judecatori ai Curtii.

Analistii ING considera ca aprecierea recenta a leului pare sa-si fi pierdut elanul, idee sustinuta, potrivit lor, de miscarile "in lateral" remarcate in piata si de absenta unui sprijin clar din partea Bancii Nationale.

"Leul s-ar putea deprecia din nou astazi (luni - n.r.), dar episoadele recente de (presupusa) interventie pe piata valutara ar trebui sa limiteze scaderea", anticipeaza Muscalu.

ING Bank estimeaza ca leul va incheia anul la 4,85 de unitati pentru un euro, cu mult peste cursul actual, de aproximativ 4,5 lei/euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.