Femeile care ocupa posturi de conducere in cadrul firmelor castiga cu 22% mai putin, in medie, decat barbatii din Europa, potrivit unui studiu al firmei Mercer, specializata in resurse umane.

In Europa de Vest, cele mai importante diferente de remunerare intre barbati si femei au fost constatate in Germania, unde femeile care ocupa cele mai inalte functii in intreprinderi castiga cu 22% mai putin decat barbatii care ocupa posturi similare in ceea ce priveste remuneratia totala, adica luand in considerare primele si bonusurile.

Mercer a comparat medianele salariilor barbatilor si femeilor atat in ceea ce priveste salariul de baza, cat si remuneratia totala. In general, diferenta este mai mica atunci cand este luat in considerare doar salariul de baza, scrie MEDIAFAX. Spre exemplu, in Germania aceasta diferenta este de 10%.

Citeste si: Topul oraselor cu cele mai frumoase femei

In schimb, in Franta diferentele sunt aceleasi, indiferent ca este vorba despre remuneratia totala sau salariul de baza, femeile cu functii de conducere castigand cu 14% mai putin decat barbatii.

Potrivit Mercer, in Franta "natura functiilor, vechimea sau experienta explica mai bine decat apartenenta la un sex sau altul diferentele salariale".

In privinta remuneratiei totale, Germania este urmata de Austria (-20%), Suedia (-19%), Spania si Grecia (-18%), Olanda (-14%), Danemarca (-12%), Irlanda (-10%), Italia, Finlanda, Marea Britanie si Portugalia (-9%), Norvegia (-8%), Elvetia (-7%) si Belgia (-6%).

  • Totul tarilor unde femeile-sef castiga mai mult ca barbatii

Femeile primesc o remuneratie totala cu 5% mai mare decat barbatii care detin posturi similare in Bulgaria si cu 3% mai mare in Rusia. In schimb, ele primesc o remuneratie mai mica cu 18% in Lituania, urmata de Romania (-14%), Ungaria (-13%), Serbia (-12%), Slovacia (-11%), Polonia (-10%) si Cehia si Ucraina (-5%).

Afaceri la feminin: Romania, in topul tarilor cu cea mai mare pondere a femeilor manager
Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

In Orientul Mijlociu si Africa, femeile sunt platite mai putin in termeni de remuneratie totala decat barbatii care ocupa aceleasi posturi, ca in Maroc (-15%), Emiratele Arabe Unite (-12%) si Turcia (-1%).

Diferentele cele mai mari se intalnesc in tari din Golf ca Qatarul, unde femeile primesc in medie o remuneratie inferioara cu 38% celei primite de catre barbati.

In Arabia Saudita, "nu este posibil sa fie stabilita o comparatie (...), din cauza numarului prea mic de femei cu functii de conducere", se mai arata in acest studiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.