Ultimul raport al celei de a treia evaluari a acordului de supraveghere preventiva a fost dat publicitatii. In urma rezultatelor favorabile tarii noastre, Fondul Mondial International FMI a recomandat autoritatilor sa ia in considerare o crestere modesta a salariilor pentru angajatii din sectorul public si pensionari in cursul anului 2012.

Care sunt conditiile pentru aplicarea acestor majorari salariale bugetare?

Daca conditiile bugetare o permit, FMI este deacord sa slabeasca un pic cureaua cu care ne-a strans in toti acesti doi ani de criza. DE asemenea, dat fiind bugetul restrictiv, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare devine si mai importanta, scrie money.

"Echipa (de experti, n.r.) recomanda autoritatilor sa ia in calcul posibilitatea unor cresteri modeste (de salarii, n.r.) in ceea ce priveste bugetarii si pensionarii (poate pentru a reflecta costul de trai) in 2012 daca bugetul va permite acest lucru", se precizeaza in raportul oficial, la punctul 36, conform gandul.


Care sunt reactiile autoritatilor romane?

"FMI nu ne-a cerut sa marim pensii si salarii. Sunt lucruri care apar in documente. Daca avem crestere economica, putem sa ne gandim la o crestere a salariilor. Ce ne-a cerut a fost ca, daca avem o crestere economica la sfarsitul anului sa platim arieratele, lucru pe care l-am si facut. Am dat si la sanatate, la transporturi si la ministerul dezvoltarii regionale. Lucrul acesta ni l-a cerut, dar legat de salarii numai daca avem o crestere economica, putem sa ne gandim la o crestere modesta a salariilor", a spus ministrul Finantelor, Ialomitianu.

De asemenea, premierul Emil Boc a declarat ca o eventuala majorare a pensiilor si salariilor, daca situatia economica o va permite nu "este un secret pentru nimeni" acest lucru fiind luat in calcul inca de anul trecut la elaborarea bugetului pentru 2012.

"Daca economia in viitor va permite acest lucru, va fi posibil. Astazi bugetul nu ne permite din nefericire acest lucru. Daca nu vom cadea in patima populismului si pastram stabilitatea economica, exista premise pentru viitor. Daca se va reveni la populisme, atunci nu. Nu este recomandarea FMI, este ceea ce Guvernul a spus de la elaborarea bugetului inca de anul trecut, nu este un lucru nou", a spus Emil Boc, conform jurnalul.

FMI, in mijlocul protestatarilor

O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks se va afla la Bucuresti, incepand de miercuri si pana pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania, informeaza mediafax.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Misiunea FMI se va derula in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Oficialii FMI se vor intalni cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri bancilor si organizatii ale sociatatii civile.

Concluziile urmeaza sa fie publicate la finalul misiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.