Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, si a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor inregistra contractie economica.

In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD, citat de MEDIAFAX.

Care sunt motivele rectificarii cresterii economice pe care BERD a aplicat-o?

Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca
mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.

Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2% si bazat pe presupunerea ca nu va avea loc o agravare puternica a crizei din zona euro.

Care este situatia in Europa?

Incetinirea economica din tarile in care activeaza BERD se datoreaza in mare parte cresterii economice semnificativ mai slabe in Europa de Sud-Est, expusa in mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe tari din regiune vor intra in recesiune in acest an, estimeaza analistii bancii. Cresterea economica incetineste si in Europa de Est si Caucaz, in timp ce Rusia si Comunitatea Statelor Independente, mai putin integrate cu Europa de Vest, vor continua probabil sa inregistreze rate de crestere "respectabile", presupunand ca preturile la materii prime se mentin ridicate.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.

Dintre cele sapte state din regiune, doar Albania a inregistrat o imbunatatire, modesta, a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia banca a inrautatit prognoza economica cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o crestere de 1,2% in acest an, iar Serbia de 1,1%.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Doua tari din regiune, Ungaria si Slovenia, vor inregistra scadere economica in acest an, potrivit BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, institutia financiara anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.

Estonia (crestere de 2,6%), Letonia (2,6%) si Lituania (2,3%) au cele mai bune perspective din Europa Centrala si regiunea Balticii, urmate de Polonia (2,3%) si Slovacia (1,3%). Polonia, Letonia si Slovacia au inregistrat chiar usoare revizuiri pozitive ale prognozelor economice, de 0,1-0,2 puncte procentuale, in timp ce pentru Lituania si Estonia au fost mentinute datele precedente. Regiunea include, potrivit BERD, Croatia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Romania, printre cele 13 tari cu prognoze de crestere economica negative

Dintre cele 29 de state incluse in raport, BERD a inrautatit estimarile de crestere economica pentru 13 state, le-a imbunatatit pentru 8 si a mentinut datele anterioare pentru restul de 8 tari. Mongolia va inregistra cea mai mare crestere economica, de 14%, urmata de Azerbaidjan cu 10%, in timp ce Ungaria va avea cea mai slaba evolutie, cu o contractie de 1,5%.

FMI estimeaza o crestere economica de 1,75-2,25% pentru Romania anul acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.