Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 6% la 5,75% pe an, si sa mentina nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,75% se aplica incepand de vineri, 6 ianuarie.

BNR a decis sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci la 20% din pasivele in valuta cu scadente sub doi ani si 15% la pasivele in lei cu maturitati similare.

"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul CA al BNR.

BNR reafirma ca va continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Mai multi analisti au anticipat anterior scaderea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, in pofida riscurilor generate de criza din zona euro. Sase din cei 11 analisti consultati de Reuters se asteptau la reducerea dobanzii cu un sfert de punct procentual, in timp ce restul de cinci au anticipat ca BNR va mentine nivelul de 6%, avand in vedere riscurile din zona euro si leul inca slab. Reuters: BNR ar putea reduce dobanda cheie la 5,75%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.