Limitele de despabubire ale politelor auto RCA vor creste de la 1 ianuarie cu 33,3%, la un milion de euro, in cazul daunelor materiale din accidente rutiere, si cu 42,9%, la 5 milioane de euro, pentru vatamari corporale si decese, potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In acest an, despagubirea maxima pentru daune materiale se ridica la 750.000 euro, indiferent de numarul partilor implicate in accidentul rutier.

Pentru vatamari corporale si decese, limita de dspagubire pentru 2011 a fost stabilita la 3,5 milioane de euro, scrie MEDIAFAX.

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident rutier produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Scopul politei este ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

Dupa primele noua luni, subscrierile din RCA au insumat 1,55 miliarde de lei, in scadere cu 18,5% fata de intervalul similar din 2010. Daunele platite de companiile de asigurari au crescut cu 1% si au ajuns la 1,23 miliarde de lei.

In 2010, asiguratorii au subscris din polite RCA prime in suma de 2,46 miliarde de lei, in crestere cu 14,12% fata de anul precedent, in conditiile in care numarul contractelor de asigurare incheiate a urcat cu 7,7%, la 6,5 milioane.

In acelasi an, societatile au platit un numar total de 330.100 dosare de dauna, in scadere cu 3,33% fata de anul 2009. In schimb, daunele platite au crescut cu 4,63%, la 1,6 miliarde de lei.

Defalcat, ponderea cea mai mare a revenit despagubirilor platite pentru daune materiale, respectiv de 93,08%, in timp ce pentru vatamari corporale despagubirile platite au reprezentat 6,92% din total.

"Ponderea despagubirilor platite pentru vatamari corporale in 2010 a crescut cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu nivelul din anul anterior. Indemnizatiile brute platite in cursul exercitiului financiar 2010 pentru vatamari corporale au inregistrat o crestere nominala cu 64,4% fata de anul 2009", se precizeaza in raportul anual al CSA.

Citeste si:
VIDEO Schema de despăgubire pentru HoReCa. Procesul de aplicare...
VIDEO Schema de despăgubire...

Societatile autorizate sa incheie polite RCA sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Euroins, Astra, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Groupama, Omniasig, Uniqa si City Insurance.

In 2010, piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 6,36%, la 8,31 miliarde de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.